NOVA za jasno zakonsko rešenje istopolnih zajednica

NOVA za jasno zakonsko rešenje istopolnih zajednica

U vremenu u kome na sve strane curi populizam, u vremenu u kome tobož ljuti i razočarani tradicionalisti optužuju evropske vrednosti za neuspehe i aktuelne probleme, u ovom vremenu podela na „pravi“ narod i onaj koji to nije, ne jenjava borba za ljudska prava. Takav je slučaj i sa pravima LGBT zajednice.

U Srbiji smo navikli da kasnimo za komšijama, da sedimo na dve ili nekoliko stolica, pa se i takvo politički nedoraslo ponašanje vidi u kašnjenju donošenja zakona o registrovanim istopolnim zajednicama. Iako imamo premijerku, deklarisanu pripadnicu ove populacije, što bi valjda trebalo da znači napredak, u isto vreme imamo političku ambivalenciju prema rešavanju čak i osnovnih problema diskriminacije LGBT populacije, njene prevencije i zaštite. Mada, to ne bi trebalo da nas čudi, s obzirom da je proevropski put ovog režima samo maska u koju sve manje ljudi veruje.

Kao liberalna stranka proevropske orijentacije, Nova stranka se zalaže za jasno zakonsko rešenje istopolnih zajednica, kojim bi bila regulisana nasledna prava, kao i mnoga druga prava koja proističu iz zajedničkog života. I zato, na ovaj dan „ne odričemo se“ prava da tu svoju borbu nastavimo i tokom cele godine.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close