NOVA zahteva hitnu smenu čelnika RTS-a zbog emitovanja ljotićevskih koračnica na Dan pobede

NOVA zahteva hitnu smenu čelnika RTS-a zbog emitovanja ljotićevskih koračnica na Dan pobede

Nakon što je na Radio-televiziji Srbije, tokom jučerašnjeg obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, u programu koji je upriličen tim povodom emitovano čak šest ljotićevskih koračnica, Nova stranka zahteva hitnu smenu direktora javnog servisa i odgovornih urednika pomenutog programa, kao i zvanično izvinjenje javnog servisa svim gradjanima Srbije.

Neobjašnjivom uredjivačkom politikom RTS-a, dan koji bi trebalo da služi kao primer prošlim i budućim generacijama da neguju i čuvaju antifašističko nasleđe, pretvoren je u bedan pokušaj revizije istorije i direktnu uvredu za sve žrtve ratnih strahota. Bez obzira na to da li je u pitanju neznanje ili svesna namera čelnih ljudi javnog servisa, očito je da je na delu svojevrsna mantra koja se ponavlja godinama, a koja za cilj ima korenitu izmenu istorijskih činjenica i vrednosti koje smo svi iz njih morali da naučimo i primenjujemo. Sa druge strane, pesme koje slave sluge fašista i narodnih izdajnika, gazeći po narodnim herojima koji su živote dali boreći se protiv okupatora, svedoče o potpunom posrnuću Radio-televizije Srbije, o čijem neprofesionalnom radu na svim programskim nivoima Nova stranka upozorava godinama unazad, boreći se za slobodan i objektivan rad svih medija, a pogotovo onog koji plaćaju svi gradjani Srbije.

Ovoga puta, nakon obeležavanja Dana pobede, RTS-ov slogan “Vaše pravo da znate sve” mogao bi se lako preimenovati u “Vaše pravo na prekrojenu istoriju”, zbog čega neko mora da odgovara.

NOVA upozorava da ovakvi propusti, ukoliko su oni u pitanju, ili još gore - svesni potezi, nikako ne doprinose dubokom naklonu borcima za slobodu, kao ni pravilnom usmerenju budućih generacija na put poštovanja antifašističkih vrednosti. 

Nikakvi pokušaji revizije ne mogu falsifikovati istoriju, a dužnost svih nas jeste da je od takvih nasrtaja i zaštitimo. Zbog toga još jednom podvlačimo neophodnost smene odgovornih lica na RTS-u, objašnjenje i izvinjenje javnosti, kako se ništa slično više nikada ne bi ponovilo.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close