NOVA zahteva od beogradskih vlasti da odmah povuku odluku o imenovanju ulice po Emilu Perški

NOVA zahteva od beogradskih vlasti da odmah povuku odluku o imenovanju ulice po Emilu Perški

Domaća, ali i javnost u regionu ostala je šokirana vešću da će jedna ulica na beogradskoj opštini Čukarica poneti ime ekstremnog hrvatskog nacionaliste, koji je od uspostavljanja NDH do kraja rata radio u policiji.

Tako su mediji, pod naslovom "Ustaša dobija ulicu u Beogradu", izvestili da će Stevana Filipovića biti preimenovana u Emila Perške, kojeg slave desničari širom Hrvatske. Stoga Gradski odbor Nove stranke Beograd pita vlasti u prestonici kako je moguće da ne postoji nijedan velikan nauke, umetnosti, sporta, srpske ili svetske istorije uopšte, koji više zaslužuje da jedna ulica u glavnom gradu Srbije ponese njegovo ime od pomenutog Perške, za kojeg je neubedljivo objašnjenje da je bio "zvezda jugoslovenskog fudbala i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvoj deceniji nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca". Nikako ne potencirajući nacionalnost, već isključivo političku pozadinu i ratnu prošlost istog, podsećamo da je naš region i danas pod velikim teretom burnih godina sukoba, što se može prevazići samo pažljivim diplomatskim koracima, kako na polju unutrašnje, tako i spoljne politike, a nikako nepromišljenim odlukama kao što je ova, koje mogu otvoriti stare rane i dodatno osnažiti teret ratnih vremena.
 
NOVA ujedno podseća da su naši saborci iz Povereništva Nove stranke Surdulica nedavno sproveli doslednu akciju prikupljanja potpisa sugrađana za peticiju da se jedna ulica nazove po hrabrom Surduličaninu Ljubiši Božilovu koji je herojski položio život za Srbiju na karauli Košare 16. aprila 1999. godine. 
 
To je samo jedan od primera kako se poštuju ljudi koji su štitili svoju otadžbinu i uspomena na njih, što nas vodi direktnom zahtevu beogradskim čelnicima da detaljno ispitaju biografiju čoveka po kojem su odlučili da imenuju jednu čukaričku ulicu i odluku odmah povuku, dok nije načinjena veća šteta u regionu koji je ionako poput "bureta baruta". 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close