NOVA zahteva od Vlade Srbije hitno uključivanje privatnog zdravstva u borbu protiv epidemije

NOVA zahteva od Vlade Srbije hitno uključivanje privatnog zdravstva u borbu protiv epidemije

U krizi koja je nastala usled pandemije korona virusa, došlo je do potpunog sloma zdravstvenog sistema u Srbiji. Između ostalog, to je posledica toga što je u tranziciji zdravstvo ostalo lišeno važnosti primene politike koja bi izjednačila u punom smislu državnu i privatnu praksu u sistemu zdravstvene zaštite, kako po pravima, tako i po obavezama.

Kako ističe Nova stranka, u trenutku kada je zdravstveni sistem preopterećen velikim brojem obolelih COVID-19 infekcijom i kada veliki broj zdravstvenih ustanova prelazi u tzv. kovid-režim rada, ostaje veliki broj non-kovid pacijenata kojima su uskraćena prava za neophodnu dijagnostiku i lečenje, pa čak i hitnih slučajeva.

Usled toga, NOVA smatra da je dužnost države bila da resurse privatne lekarske prakse iskoristi za pomoć ovim pacijentima koji, kako sada stvari stoje, čekaju da ostvare svoje pravo zagarantovano zakonima. Ističemo da ne postoji nijedan razlog da se po hitnom postupku ne omogući finansiranje ovih usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u privatnom zdravstvu, po cenama koje su propisane. 

Da stvar bude još gora, uvođenjem kovid propusnica onemogućeno je testiranje u privatnim laboratorijama, čiji bi testovi imali validnost i bili uvaženi kao važeća medicinska dokumentacija kod izdavanja Digitalnog zelenog sertifikata. Time se još više stvara monopol državnog zdravstva i dodatno urušava poverenje u privatno zdravstvo, što je čak i po zakonu nedopustivo, upozorava Nova stranka.

Zdravstveni sistem ne čine samo zgrade i aparati, zdravstveni sistem prvenstveno čine ljudi koji rade u zdravstvu, a toliko potrebne politike koje racionalno koriste postojeće resurse nema ni od korova. U ovako teškoj situaciji, nevezano od političkih razlika, NOVA apeluje da Vlada Srbije pod hitno počne da radi svoj posao, koji mora biti u službi zdravlja građana, bez kalkulacija kakve će to posledice imati na rezultat SNS-a na predstojećim izborima. Na Narodnu Skupštinu, koja bi trebalo da kontroliše rad Vlade i sprovođenje zakona koji su baš u toj Skupštini i doneti, očigledno ne možemo da računamo, jer su poslanici tokom ove krize pokazali da je njihova uloga pretvorena u stub odbrane od bilo kakve kritičke misli, stavljajući partijski interes iznad interesa građana Srbije.

 
 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close