NOVA Zrenjanin: "Digitalna" Vlada ne vidi požare koji širom Srbije ugrožavaju životnu sredinu

NOVA Zrenjanin: “Digitalna” Vlada ne vidi požare koji širom Srbije ugrožavaju životnu sredinu

Prošle godine smo bili svedoci masovnog širenja požara i nesposobnosti vlasti da ih spreči. I dok je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pompezno najavio izradu aplikacije uz pomoć koje će moći da identifikuje požare i kazni njihove vinovnike, od toga kao po običaju nije bilo ništa, a Ministarstvo "digitalne" Vlade Srbije i dalje bez satelita ne zna ni gde gori njiva.

Nova stranka Zrenjanin stoga upozorava ministra Nedimovića na šokantne satelitske snimke tačnih lokacija požara u periodu od 1. juna do 1. decembra 2019. godine, na kojima se vidi da je skoro 25% površine Banata spaljeno. I dok su u susednim Hrvatskoj i Mađarskoj požari akcidenti, kako i treba da bude u uređenim državama, kod nas trenutno gori i nadomak Požarevca i između Bačke Palanke i Odžaka.

Požari takođe znatno utiču na kvalitet vazduha, jer je dim iz požara rezultat nepotpunog sagorevanja, a sastoji se od sitnih čestica, gasova i vodene pare. Osim gasova, kao što su ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, sumpor-dioksid, oksid-azot, iritantnih isparivih organskih jedinjenja i sličnog, u dimu se nalaze i često pominjane praškaste čestice 2,5 mikrona, koje ozbiljno utiču na zdravlje ljudi. Kada se sve pomenuto uzme u obzir, jasno je zašto je Srbija pogođena alarmantnom statistikom od 175 umrlih od zagađenja na 100.000 stanovnika, što nas stavlja na neslavno prvo mesto u svetu.

Očigledno je na koji način aktuelni režim od nas pravi lidere u regionu i svetu, što je još jedan dokaz da naša borba mora biti još doslednija i još odlučnija, dok ih uskoro ne oteramo na smetlište političke istorije, gde im je i mesto. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close