NOVA Zrenjanin najstrože osuđuje pretnje novinaru KTV i zahteva hitnu reakciju nadležnih organa

NOVA Zrenjanin najstrože osuđuje pretnje novinaru KTV i zahteva hitnu reakciju nadležnih organa

Nakon što je javnost uznemirena tvrdnjom da je sin vlasnice televizije KTV Danijel Radić prijavio da je, posle objavljivanja priloga o kriminalnim radnjama koje stoje iza projekta fabrike vode u Zrenjaninu, dobio preteću poruku od sina gradonačelnika Čedomira Janjića, ostaje zaključak na koji Nova stranka iznova apeluje, a to je da novinari i medijski radnici moraju biti zaštićeni tokom obavljanja svog posla. 

Politički motivisano nasilje često može da bude posledica medijske atmosfere iz koje se ono rađa i koja ga podstiče, jer medijski prostor Srbije jeste u najvećoj meri zatrovan, monopolizovan i korumpiran, ali to treba da bude samo dodatni motiv slobodnim medijima, kao što to zrenjaninska KTV zasigurno jeste, da se još snažnije i odlučnije bore za istinu i informisanje građana.

Medijski prostor Srbije morao bi da bude kritička brana svakoj netrpeljivosti, jednoumlju i zloupotrebama, stoga Nova stranka Zrenjanin zahteva od nadležnih organa da hitno ispitaju navode o pretnjama i ugrožavanju bezbednosti novinara Radića, ali i da, po službenoj dužnosti, uzmu izjave od funkcionera gradske uprave i vodovoda, koji su za lokalnu televiziju KTV govorili o kriminalu vezanom za prečistač vode. Apelujemo na javnost da svi zajedno držimo pod budnim okom dalje postupanje tužilaštva i suda, jer ovoga puta ne smemo da dozvolimo da se jedinstvena prilika da se “razbistri zrenjaninska voda” pretvori u predizborni marketinški trik, jer su politički krivci za osmogodišnju agoniju problema sa pijaćom vodom svima poznati.

Takođe podsećamo da su medijske slobode, kao i sloboda govora, jedan od preduslova za demokratičnost društva, te apelujemo na novinare da uspravne glave obavljaju svoj posao, uvek u vidu imajući dostojanstvo, čast i ugled koji bi morali biti nerazdvojni atribut slobodnog novinarstva. Ujedno pozivamo sve Zrenjanince da nam se pridruže u borbi u kojoj moramo zajedno pobediti i jednim glasom zahtevati od Skupštine Grada da na vanrednoj sednici smesta raskine ugovor o javnoj nabavci za uslugu prečišćavanje vode.

To je jedini put da Srbija ponovo postane država koju će svi poštovati, država u kojoj će mediji bez straha obavljati svoj posao, pravosudni organi služiti Ustavu i zakonima, a svi koji ga krše biti adekvatno sankcionisani. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close