NOVA Zrenjanin pita Vladu: Zašto izgradnja Termoelektrane Kostolac B3 kasni više od 10 meseci?

NOVA Zrenjanin pita Vladu: Zašto izgradnja Termoelektrane Kostolac B3 kasni više od 10 meseci?

Nova stranka upozorava javnost na notorno postupanje Vlade Srbije da uzimanje kineskih zajmova za kupovinu kineskih projekata predstavljena javnosti kao investicije. Krediti za izgradnju novih kineskih termoelektrana i rekonstrukciju starih srpskih blokova termoelektrana su primer toga i najavljuju se kao "put u energetsku budućnost", iako srpska Vlada, a i kineska, znaju da sve stroža regulativa Evropske unije o zagađenju znači da ta postrojenja neće raditi onoliko dugo koliko je to projektovano, niti će doneti povraćaj ulaganja kako bi se isplatila. Najbolji primer za to je izgradnja bloka B3 TE Kostolac i izgradnja desulfurizacije na blokovima B1 i B2. 

Nova stranka Zrenjanin stoga pita Ministarstvo energetike i EPS zašto izgradnja bloka B3 kasni više od 10 meseci, i da li će i ko platiti penale zbog zakašnjenja. Zašto je Republika Srbija platila tehnologiju 19. i 20.veka , koja koristi nekvalitetan lignit kao gorivo, duplo skuplje po MW instalisane snage nego najsavremenije tehnologije obnovljivih izvora energije? 

Postavlja se takođe putanje zašto jedinica za desulfurizaciju u Teko, plaćena 110 miliona evra, ne prečišćava dimovodne gasove, pa je TEKO i dalje najveći zagađivač u Evropi emisijom sumpornih oksida? Sistem za trgovanje emisijama EU je u potpunosti operativan, a cena emisionih jedinica CO2 za poslednje 4 godine je sa 5,20 evra porasla na sadašnjih 24,05 evra. 

Nova stranka pita - Da li TE Kostolac B3 ima cenu CO2 uključenu u studiju izvodljivosti?

U Srbiji su termoelektrane u državnom vlasništvu kroz JP EPS finansijski teško održive u 21. veku zbog velike emisije štetnih gasova, čestih kvarova, prekomernog broja zaposlenih, sa izmišljenim radnim mestima radi kupovine glasova i korupcijom u javnim nabavkama. Termoelektrane na ugalj znače centralizovanu energiju i centralizovane novac i moć u rukama vladajuće partije. 

Zato je Nova stranka postavila koncept nezavisnosti od fosilnih goriva kao jedan od osnovnih postulata regionalnog razvoja, koji kroz transformaciju tržišta energije transformiše čitavo društvo i državu. Razvoj projekata obnovljivih izvora energije i povećanje energetske efikasnosti su veliki potencijal za budućnost i NOVA zato poziva čitavo društvo da snažnim pritiskom na vladajuće političke subjekte aktivira taj potencijal za opšte dobro.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close