NOVA Zrenjanin: Vlast počela da postupa po našim zahtevima, borba za prirodu se nastavlja

NOVA Zrenjanin: Vlast počela da postupa po našim zahtevima, borba za prirodu se nastavlja

Nakon što je Nova stranka Zrenjanin pre tačno deset dana u saopštenju upozorila da je Srednjebanatski okrug od 2001. do 2018. godine izgubio najveći procenat šume u Srbiji, dok se na satelitskim snimcima Zrenjanin i okolina vide kao pustinja bez šume, u Gradskoj kući je juče predstavljen plan za pošumnjavanje seoskih naseljenih mesta.

Posle niza aktivnosti NOVE na upozorenju zbog ugrožavanja životne sredine, ali i ponude konkretnih rešenja, putem gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, koji je već javno podržao naše predloge, krenula je i zrenjaninska vlast, svesna da od nas i te kako ima šta i da čuje i da nauči. Tako je, posle zahteva NOVE Zrenjanin Ministarstvu za zaštitu životne sredine da preduzme hitne mere za obnovu šumskog resursa novim zasadima, a Gradu Zrenjaninu da postupi po Deklaraciji o zaštiti životne sredine koju smo predali gradonačelniku kao novogodišnji poklon 31. decembra prošle godine, saopšteno da će seoske mesne zajednice dobiti 7.000 novih sadnica.
 
Stoga Nova stranka Zrenjanin nastavlja akciju ukazivanja lokalnim čelnicima na svu problematiku ugrožene životne sredine u celoj Srbiji, pošto je očigledno da su do sada na rastuću opasnost bili i slepi i gluvi. Zato ćemo nadalje insistirati od zrenjaninske vlasti da se, nakon 15 godina, udostoji da se izbori za kvalitet pijaće vode za svoje sugrađane, jer kupovina flaširane ili odlazak u susedna mesta po vodu ne priliči jednoj modernoj državi na putu ka punopravnom članstvu u EU.
 
Pitanje zdrave pijaće vode je pitanje osnovnih ljudskih prava, te je potrebno odmah raskinuti ugovor sa trenutnim partnerom i oformiti tim plaćenih stručnjaka sa ciljem da u roku od 6 meseci izrade projektni zadatak kao osnovu budućeg tendera i sredstvo komunikacije sa ponuđačima. Projekat bi, kako navodi NOVA Zrenjanin, trebalo da se sastoji od dve tesno povezane celine - izrade fabrike za preradu vode sa sadašnjeg vodozahvata, kao i ispitivanja, nalaženja i eksploatacije novog vodozahvata, verovatno u reonu reke Tise.
 
Ujedno apelujemo na sve Zrenjanince, ali i građane Srbije, da nam se pridruže u borbi, jer na putu za opšte dobro, zdraviju životnu sredinu i uslove života dostojne 21. veka, nijedna razlika među nama ne sme biti nadmoćna. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close