Srećan ti 275. rođendan, Novi Sade!

Srećan ti 275. rođendan, Novi Sade!

Srećan ti 275. rođendan, Novi Sade!

Gradski odbor Nove – Da se struka pita u Novom Sadu čestita 1. februar – Dan Novog Sada svim stanovnicima našeg grada, kao i svima onima koji naš grad vole.

Godine 1748. carica Marija Terezija potpisala je „Povelju slobodnog kraljevskog grada“. Novi Sad je stekao pravo na zastavu, grb, pravo da se donese gradski Statut i da se ubira porez. Stečeno je takođe i pravo na samoupravu kroz Magistrat sačinjen od dvanaestorice domaćih građana. Tada je naš grad dobio i novo ime na četiri jezika: Újvidék na mađarskom, Neusatz na nemačkom, Neoplanta na latinskom i Novi Sad na srpskom jeziku. Od tog vremena u Novom Sadu postoji sud, grad je dobio i čitav niz ekonomskih povlastica.

Puno je toga što treba da popravimo da bi Novi Sad bio ono što zaista treba da bude, a to je urbani centar ovog dela Evrope. Od 1748. godine naš grad je bio primer jednakosti, multikulturalnosti, prosperiteta i slobode. Poslednjih decenija, rukovođen rđavom politikom, počeo je da gubi svoje osnovne obrise. Zato je naša obaveza da Novi Sad ponovo podignemo na zdrave ekonomske i društvene noge.

Želimo da naredni rođendan dočekaš srećniji i uređeniji! Srećan ti rođendan, najlepši grade!

Gradski odbor Nove – Da se struka pita Novi Sad

Ilić

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close