Novi Sad: Ugovor sa Kompanijom "Lear" - neznanje ili kriminal ogromnih razmera?

Novi Sad: Ugovor sa Kompanijom “Lear” – neznanje ili kriminal ogromnih razmera?

Ugovor sa kompanijom „Lear“ je dokaz da je nesposobnost naprednjačke vlasti bezgranična. Od vlasti koju čine korumpirani mediokriteti sa kupljenim diplomama, bolje se nije ni moglo očekivati. Predstaviti kao uspeh posao u koji poreski obveznici Srbije ulažu više od pet milijardi dinara, a inostrani partner tri puta manje kroz osnovna sredstva koja, kako je doneo, može i da odnese, jeste vređanje zdravog razuma.

Dokaz da Novi Sad ima sve predispozicije za strana ulaganja, izuzev poštene i sposobne vlasti, jeste dolazak giganta auto-industije „Delphi“ koji je zakupio privatnu halu, već zapošljava radnike, šalje ih na obuku u Rumuniju i namerava da zaposli 1.500 radnika, a sve to bez ikakvih subvencija. U Novom Sadu zjape prazne hale propalih preduzeća koje su se mogle ponuditi pomenutoj kompaniji da je neko iz gradske vlasti čuo za braunfild investicije. Ovako, „Delphi“ za kupovinu hale pregovara sa jednom privatnom kompanijom.

Umesto takvog načina rada, novosadska vlast investira oko četiri milijarde u izgradnju novih pogona za kompaniju „Lear“,  a Vlada Srbije daje podsticaj od preko milijardu dinara za zapošljavanje između 1.600 i 2.000 radnika. O razmerama štete od subvencije vredne pet milijardi dinara za jednog investitora, govori i činjenica da celokupne subvencije u poljoprivredi, koja je temelj srpske privrede, za 2016. godinu iznose 27 milijardi dinara. Bezobrazne su priče i argumenti o ubiranju prihoda od zakupa, jer zakup od 2,5 evra/m2 mesečno ne pokriva ni amortizaciju od 2,5% godišnje, a pri tome Grad ima obavezu investicionog održavanja objekata. Da stvar bude još gora, Novi Sad neće ubirati ni porez na imovinu, jer su objekti u vlasništvu grada.

Novosadski odbor Nove stranke ukazuje na pogubne posledice bahatog i suludog trošenja (preko 20.000 evra po jednom radnom mestu) novca poreskih obveznika dok se smanjuju plate i penzije. Od ovog katastrofalnog ugovora korist će imati samo izvođači radova koji će biti birani na nameštenim tenderima i njihovi politički mentori. Nova stranka poručuje da će se posle promene ove najgore vlasti dokazati da li se radi samo o neznanju ili je u pitanju kriminal velikih razmera.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close