Novosadska opozicija: Poništiti privatizaciju JKP Stan!

Novosadska opozicija: Poništiti privatizaciju JKP Stan!

Opozicione političke organizacije u Novom Sadu - Nova stranka, Demokratska stranka, Narodna stranka, Dosta je bilo, Levica Srbije, Pokret za preokret i Pokret slobodnih građana - zatražile su da danas od Skupštine grada da povuče saglasnost na ugovor o javno-privatnom partnerstvu, odnosno privatizaciji JKP "Stan".

Kako se navodi u zahtevu, jedino se tako mogu "sprečiti dalje protivzakonite mahinacije u postupku prodaje ove gradske firme".

"Blagovremenim odustajanjem od štetnog posla sa konzorcijumom koji predvodi litvanska firma sumnjive reputacije "Busto Valda UAB", umanjile bi se štete, sačuvala vredna gradska imovina i zaštitili interesi zaposlenih u Stanu. Budući da pomenuti konzorcijum nije uplatio osnivački ulog od 160 miliona dinara za novo preduzeće koje treba da preuzme delatnost JKP "Stan", niti je ispunio ostale obaveze iz ugovora potpisanog 11. jula, raskid ugovora na štetu nesolidnog partnera jeste jedini logičan i moguć potez odgovorne i zaštiti imovine građana Novog Sada posvećene lokalne samouprave. Političke stranke i pokreti demokratske opozicije upozoravaju gradsku vlast predvođenu Srpskom naprednom strankom na to da produženje rokova za ispunjenje obaveza pojedinih partnera nije moguće bez izmene ugovora, odnosno saglasnosti Skupštine grada. Saglasnost za produženje rokova koju daje nenadležno radno telo ili organ, jeste i uvek će biti pravno ništavno. Zbog brojnih kršenja i očiglednog favorizovanja privatnog partnera, a na štetu javnog interesa, postupak privatizacije Stana sigurno će biti predmet policijske i tužilačke istrage", navode između ostalog u zajedničkom saopštenju Demokratska stranka, Narodna stranka, Dosta je bilo, Levica Srbije, Nova stranka, Pokret za preokret i Pokret slobodnih građana.

U saopštenju se dodaje i da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević “na volšeban način izvrdao da svoj potpis stavi na štetan ugovor o prodaji ‘Stana’“, te da je to umesto njega učinila članica Gradskog veća Mira Radenović.

“Tako se Mira Radenović sama kandidovala za jednu od osumnjičenih, ili svedoka – saradnika, u budućem pravosudnom postupku”, navodi se u saopštenju.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close