Nulta tolerancija prema nasilnicima

Nulta tolerancija prema nasilnicima

Nova stranka upozorava da Srbija ovaj 25. novembar, Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama, dočekuje u atmosferi nedopustivog uverenja da su psihičko i fizičko nasilje nad lepšim polom nešto sasvim uobičajeno.

Sa žaljenjem konstatujemo da takav stav i jeste očekivan u državi koja podstiče i toleriše nasilje na svim nivoima, počevši od medijske torture preko brutalnih obračuna sa neistomišljenicima. Broj prijava porodičnog nasilja svakodnevno raste, a za žene je njihov dom, umesto mirne luke, postao mesto na kojem neretko strahuju za svoj i život svoje dece, o čemu svedoči i alarmantan podatak o 28 ubijenih žena od početka godine.

Stoga pozivamo vladajuće strukture da što pre ozbiljno pristupe ovom pitanju, jer se problem partnerskog i porodičnog nasilja ne rešava, kao do sada, velikim rečima, dok u praksi još nemamo ni obećani nacionalni SOS telefon niti objedinjenu evidenciju slučajeva nasilja. Sve to vodi daljoj degradaciji položaja žena u društvu, koje su po pravilu za iste poslove manje plaćene od muškaraca, suočene sa diskriminišućim pitanjima tokom zapošljavanja i nemogućnošću da planiraju decu u strahu od otkaza.

Nova stranka će nastaviti da se, u skladu sa demokratskim i moralnim načelima, neumorno bori protiv svih vidova nasilja, a pre svega protiv vlasti koja već 6 i po godina teroriše sve građane Srbije.

mm

Press služba

Povezane vesti

Ostavi komentar

Zatvori