Odakle Vučiću 900.000 evra za 3 respiratora koja poklanja Italiji?

Odakle Vučiću 900.000 evra za 3 respiratora koja poklanja Italiji?

Nakon što su brojni italijanski mediji preneli vest da će "predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično donirati tri respiratora" ovoj državi u borbi protiv pandemije koronavirusa, postavlja se pitanje na koji je način lider SNS-ovaca najavio i predstavio pomenutu pomoć.

Ukoliko je vest o "ličnoj donaciji predsednika Srbije" istinita, Nova stranka zahteva odgovor kojim novcem je medicinska oprema plaćena. Uzimajući u obzir Vučićevu nedavnu tvrdnju da samo jedan respirator košta 300.000 evra, zbog čega agenti BIA sa kešom deviza u koferima idu krišom po svetu i tajno ih nabavljaju, sledi zaključak da je on iz svog džepa dao čak 900.000 evra za pomoć Italiji. NOVA pita Vučića odakle mu toliki novac, koje je njegovo poreklo i kojim putem je zarađen. Ukoliko i može da dokaže njegovo legalno poreklo, u šta čisto sumnjamo, zašto onda tu sumu nije donirao svojoj zemlji Srbiji, koju je pandemija opasne zaraze zatekla u potpunosti nespremnu?

Nova stranka ističe da je solidarnost na evropskom i svetskom nivou preko potrebna i ključna za sve u ovim teškim trenucima, ali ni tada poreklo nijedne zaštitne maske, a kamoli bilo čega drugog, ne sme biti tajno, već naprotiv - transparentnije nego ikada. Sa druge strane, ako su italijanski mediji nevešto preneli informaciju, te nije u pitanju "lična Vučićeva donacija", još jednom podsećamo predsednika da nijednu pomoć ne sme identifikovati sa samim sobom, jer je reč o zaštitnoj opremi i aparatima kupljeni novcem građana Srbije.

Uz želju Italiji, kao jednoj od država koje je pandemijska kriza najteže pogodila, da što pre, kao i svi mi, ova teška vremena ostavi zauvek u prošlosti, uveravamo građane Srbije da će kroz doslednu političku borbu tek doći na red preispitivanje sprovođenja vanrednog stanja i trošenja državnog novca. A tada će mnogi od onih koji se danas predstavljaju "narodnim herojima i spasiocima" morati da odgovaraju i moralno, i politički, i što je najvažnije - krivično.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close