Odgovor predsednika Saveta Nove stranke Arisa Movsesijana udruženju "1 od 5 miliona"

Odgovor predsednika Saveta Nove stranke Arisa Movsesijana udruženju “1 od 5 miliona”

Zahvaljujem na postavljenim pitanjima.

Hajde da krenemo redom. Tačno je da je Nova stranka potpisnica Sporazuma sa narodom. Pitanje je da li je SSP potpisnik? U tom sporazumu se „obavezujemo na zajedničku borbu za slobodne medije i slobodne i poštene izbore na način koji smo definisali u Zajedničkim uslovima opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora...“

Od septembra se, nakon što je SzS proglasio bojkot, izgubila komunikacija i dogovaranje oko saradnje opozicije, pa je i „zajednička borba“ zarad pritiska da se proglasi bojkot u potpunosti zaboravljena. Stranke koje su proglasile bojkot su se izjasnile da ne žele više redovne zajedničke sastanke i dogovore sa onim organizacijama koje bojkot nisu proglasile.

Što se tiče najave smanjivanja cenzusa sa 5% na 3 % to sigurno nije smišljeno radi Nove stranke. Dovoljno je pogledati u Program reformi političkih institucija na sajtu stranke i videti za kakav se sistem zalažemo, pa donositi zaključke šta kome odgovara i za šta se ko zalaže. A da je bilo ko od pisaca ove provokativne paškvile pročitao taj program, shvatio bi da greši u startu.

Kad smo već kod toga, Nova stranka će predložiti da, ako se već menja izborni zakon, on bude promenjen kako je u našem programu zapisano. Između ostalog, to bi značilo smanjenje broja narodnih poslanika sa dvestapedeset na stopedeset i drugačiji način njihovog izbora. Takođe, ako vladajuća većina smatra da je potrebno urediti Zakon o izboru narodnih poslanika, onda hajde da ga menjamo, s tim što bi to zahtevalo pomeranje datuma izbora. Naravno da se tri meseca pred izbore ne menja ni visina cenzusa, pa samim tim ni neki drugi fundamentalni deo tog zakona. Ali, ako već neko razmišlja o tome, hajde, pod uslovom da se izbori odlože.

Pored toga, iskoristiću da se složim sa poslednjom rečenicom iz saopštenja 1 od 5 miliona i da pozovem sve predstavnike opozicije da ponovo sednemo za sto i pokušamo da nastavimo dogovaranje tamo gde smo stali, ovaj put bez ucena i ultimativnih rešenja zbog kojih ti razgovori postaju nemogući.

Aris Movsesijan
Predsednika Saveta Nove stranke

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close