Održan sastanak Gradske uprave Šabac i Farmaceutske komore Srbije

Održan sastanak Gradske uprave Šabac i Farmaceutske komore Srbije

Nagomilani problemi u apotekarskim ustanovama širom Srbije, postaju sve značajniji problem koji nikako da pronađe svoje rešenje. Nedavno je Gradska uprava grada Šapca objavila oglas o ustupanju u zakup celokupnog prostora apoteka u vlasništvu lokalne samouprave, na deset godina. Specifičnost ove ponude je u tome što se pored prostora, u ugovoru o zakupu, zakupac obavezuje da će preuzeti sve zaposlene farmaceute i farmaceutske tehničare, uz mogućnost značajnog smanjenja nemedicinskog osoblja.

Na ovakvo rešenje reagovala je Farmaceutska komora Srbije i upriličen je sastanak u Šapcu, radi detaljnog upoznavanja sa odlukama koje su donete. Sastanak je inicirao koordinator Saveta za zdravstvo Nove stranke dr Aris Movsesijan, u cilju dijaloga i saradnje koji su u ovakvim situacijama neophodni.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, direktorka Komore Svetlana Stojkov, PR menadžer Komore Aleksandar Tucović, predstavnici apotekarske ustanove Šabac i koordinator Saveta za zdravstvo Nove stranke Aris Movsesijan. Gospodin Zelenović je obavestio predstavnike Komore o neophodnosti ovakvog čina, nastalog usled ogromnih dugovanja koje apotekarska ustanova ima prema državi i snabdevačima apoteka. Problem nastao smanjenjem budžeta lokalnim samoupravama i smanjivanjem njihovih ingerencija naterao je grad Šabac da pristupi izradi studije po kojoj je ponuđeno rešenje jedino održivo. Veliki broj zaposlenih bi na taj način zadržalo posao i očuvao bi se prostor, čija namena ni na koji način ne bi promenila svrhu. Na taj način bi se servisirao i dug koji je nastao u prethodnom periodu (između ostalog, zaposleni nisu primili poslednje četiri plate).

Direktorka komore Svetlana Stojkov je upoznala prisutne o postojanju nacrta Zakona o apotekarskim ustanovama, koji bi trebalo uskoro da se nađe na dnevnom redu Narodne skupštine Srbije. Usled urgentnosti stanja u apotekarskoj ustanovi Šabac, zaključeno je da je ovaj čin, kao iznuđeno rešenje, nešto što u ovom trenutku predstavlja hrabru odluku lokalne samouprave. Vremensko ograničenje ovakvog pristupa rešavanju problema omogućava da, ukoliko i dođe do izmene zakona, postoji mogućnost prilagođavanja tom novom zakonskom aktu.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, direktorka Farmaceutske komore Svetlana Stojkov, koordinator Saveta za zdravstvo Nove stranke Aris Movsesijan

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, direktorka Farmaceutske komore Svetlana Stojkov, koordinator Saveta za zdravstvo Nove stranke Aris Movsesijan

Ispred Nove stranke, Aris Movsesijan je istakao značaj ovakvog sastanka i važnost održanja kvaliteta usluge koju apotekarska ustanova pruža svojim sugrađanima. Neminovnost tržišnog poslovanja, pa i dugovi, ne smeju biti izgovor za smanjivanje standarda koji je neophodan u ovoj oblasti. U tom smislu, komora će nastaviti sa organizovanjem najbolje moguće edukacije i stručne pomoći.

Konstatovano je da je neophodno rešavanje nagomilanih problema u oblasti apotekarstva na celokupnoj teritoriji Srbije, ali da usled hitnosti situacije u Šapcu lokalna uprava nema vremena za drugačije rešenje koje bi umanjilo dugove, pa će se sa pažnjom pratiti tok ovog započetog procesa. Zajednički je cilj da se uz maksimalnu transparentnost započetog procesa vidi da li će ovakvo rešenje dati rezultat.

Zaključeno je da proaktivan stav komore i redovna komunikacija predstavljaju vid saradnje koji dalje treba unapređivati.

Savet za zdravstvo Nove stranke

mm

Press služba

Povezane vesti

Ostavi komentar

Zatvori