Održana Deseta redovna konferencija: NOVA spremna za izbore

Održana Deseta redovna konferencija: NOVA spremna za izbore

Po završetku danas održane Desete redovne konferencije Nove stranke, Zoran Živković izjavio je da je NOVA spremna za beogradske, ali i za vanredne parlamentarne izbore na kojima bi bila srušena vladajuća Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić.

Predsednik NOVE novinarima je rekao da su vanredni parlamentarni izbori postali redovni i da to za njega nije ništa novo.

- Naravno da su izborni uslovi daleko od regularnih i što se tiče medija, pravne zaštite i zloupotrebe državnih resursa, ali mi nemamo prava da kukamo na to kakvi su izborni uslovi, već je još veća naša obaveza da ih promenimo, a to se menja tako što se Vučić (Aleksandar) otera sa vlasti i mi ćemo sve učiniti da se to i desi - rekao je Živković.

Živković je zatražio podršku za kandidaturu Vesne Rakić Vodinelić, profesorke prava i predsednice Saveta NOVE, za nosioca liste za predstojeće beogradske izbore i istakao da nema vremena za gubljenje, jer bi svako dalje čekanje, koje bi se produžilo posle prve polovine decembra, smanjilo uslove za uspešan nastup na sledećim izborima.

- Svako dalje čekanje koje bi se produžilo posle polovine decembra ove godine bi smanjilo šanse za uspešan nastup nas pojedinačno ili zajedno u koaliciji na sledećim izborima, a to ne smemo da dozvolimo. Sve opcije su moguće, poštujem svačiji stav, samo da on bude iskren i izrečen u pravo vreme. Neki zameraju našoj kandidatkinji Vesni Rakić Vodinelić da ona nije menadžer, ali mi nju ne kandidujemo za mesto gradskog menadžera, već za mesto gradonačelnice i Beogradu je pre svega potrebno da na čelu ima ličnost koja će svojim integritetom, i poslovnim i ljudskim, da garantuje poštenje, da Beograd ne bude mesto divlje gradnje, mesto bez javnih nabavki, mesto gde se svaki dinar troši bez znaka pitanja, već da bude mesto gde će Beograđani znati da je sve čisto i po zakonu - poručio je Živković.

Kandidatknja za gradonačelnika Beograda Vesna Rakić Vodinelić rekla je da još nije odlučeno da li će Nova stranka izaći na predstojeće lokalne izbore sama ili u koaliciji.

Ona je kazala da se razgovaralo s liderom pokreta Slobodnih građana Sašom Jankovićem,  predstavnicima pokreta Ne da(vi)mo Beograd, kao i sa Demokratskom strankom i još nekoliko lokalnih pokreta, ali da nije došlo do konkretnih dogovora.

- Zalagali bismo se za koaliciju koja je opredeljena veoma jasno za proevropsku demokratsku državu, koja počiva na vladavini prava, ljudskim pravima i slobodnim medijima. Važno nam je i da takvu politiku predvodi neko ko bi mogao uspešno, uspešnije od mene, da iznese program te koalicije i postigne dobar rezultat na izborima. Dogovorili smo se danas da ako ne budemo zadovoljni predlozima koalicija, na izbore ćemo izaći sami i u tom slučaju ću ja biti prva na listi. Cilj nam je da imamo svoje odbornike u gradskom parlamentu koji će biti straža građana. bez obzira ko bude vršio vlast - rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

Ona je istakla da su prioriteti Nove stranke rešavanje socijalnih pitanja, smanjenje nezaposlenosti mladih, za šta su napravili plan koji predviđa smanjenje nezaposlenosti za trećinu u naredne četiri godine, razotkrivanje projekta "Beograd na vodi" i uzurpacije javnih dobra, kao i povećanje izdataka za kulturu za dva odsto.

- Mislim da je veoma važno da se sve tema o kojima raspravljaju organi grada Beograda učine javnim, da se prevedu sa birokratskog na razumljiv jezik i da se u svakom  trenutku zna o čemu se u datom trenutku glasa i kakve se odluke donose, jer nažalost tu privilegiju nismo imali za vreme ove poslednje gradske vlasti, a ni ranije - ocenila je Vesna Rakić Vodinelić. 

Na današnjoj Konferenciji za zamenika predsednika stranke izabran je Aleksandar Stanković. Zahvalivši se na ukazanom poverenju, Stanković je pristutnima poručio da ih vidi kao saborce u važnom poslu vraćanja kredibiliteta politici i menjanja sistema koji je ogrezao u beščašću:

-Politika je danas kontaminirana, kao što su nam i država i sistem, nažalost, "bolesni". To ćemo promeniti. Vratićemo čast u politiku, a to možemo samo tako što će se pošteni, pristojni i dobri ljudi uključiti. Kada ste bolesni, zovete doktora, a ne menadžera. Isto tako, kada je politika u problemu, zovete političare, ali one prave, a ne šarlatane.

 

Tekst: Beta, Fonet

mm

Press služba

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close