Održana Osma redovna konferencija NOVE

Održana Osma redovna konferencija NOVE

Na Osmoj redovnoj konferenciji Nove stranke, održanoj juče, 8. oktobra, stranački delegati složili su se da glavni zadatak NOVE u narednom periodu treba da bude priprema za predsedničke izbore iduće godine, ali i za, vrlo verovatno, beogradske. Obaveza je NOVE da utiče na konsolidaciju demokratskog proevropskog opozicionog bloka koji bi trebalo da ujedinjeno stane iza jednog nestranačkog kandidata, većinski je stav delegata Osme konferencije Nove stranke.

Predsednik NOVE Zoran Živković istakao je da su se sve velike promene u Srbiji dešavale promenom predsednika države, te da upravo to treba da se desi i naredne godine. Analizirajući trenutno stanje u društvu, on je istakao da je produžetak vlasti Aleksandra Vučića doneo potpunu devastaciju institucija i jačanje gole sile, što je demonstrirano već u postizbornoj noći nezakonitim rušenjem zakonitih objekata u Savamali:

- To rušenje pod maskama u noći posle izbora nije bilo slučajno. To je bila Vučićeva pokazna vežba i poruka građanima: "Za ovo ste glasali! Gledajte kako efikasni možemo da budemo!" Od tada pa do danas imamo ćutanje svih državnih organa, prebacivanje nadležnosti sa jednih na druge... Vrhovni „genije“ je jednom rekao istinu kazavši da su za to krivi idioti iz vrha gradske vlasti, ali je zaboravio da su to njegovi idioti, on ih je izvukao iz naftalina i postavio tu gde jesu!

Živković je ocenio da aktuelna vlast smišljeno proizvodi sukobe kako bi skrenula pažnju javnosti sa svoje nesposobnosti, te radi toga, kao i drugi iz regiona, sve učestalije „zvecka oružjem“. Za sada „plastičnim oružjem“, naveo je on, što ne umanjuje činjenicu da ponovo vlast u Srbiji udara u bubnjeve ratnog nacionalizma kako bi utemeljila svoju poziciju. U tu svrhu proizvodi i „farsu sa Kosovom“:

- Sad se čude što nam „otimaju“ Telekom, Trepču... Pa pogledajte šta je Vučić potpisao Briselskim sporazumom! To nije oteto, to je dato! Da li je to dobro za Srbiju? Nije! Ali to se nije desilo tako što je grupa ljudi sa maskama upala i otela Trepču, već su ovi to potpisali! A sada nam poručuju - hajde da se mi zbijemo, nije važno to što nemamo posla, što struja poskupljuje, što ne znamo kakvo će grejanje biti... Sve je to deo operetske predstave Vučića, kao uostalom i najnoviji njgeov izum: leteći cirkus Montija Pajtona, poznat i kao Vučićeva Vlada, ide u Niš da zaseda! Njihovo je obrazloženje - da budu bliži narodu! Da li će od te Vučićeve blizine makar troje Nišlija od onih preko 46.000 nezaposlenih da dobije posao? Neće.

 

- Ključni događaj u narednom periodu jesu izbori za predsednika države, a uloga Nove stranke u tome biće i u pokušaju osvešćivanja i konsolidacije opozicije. Do sada smo pokazali da imamo moralni kapacitet da utičemo na solidarnost političkih stranaka i da insistiramo na fer i otvorenom razgovoru – rekla je predsednica Saveta NOVE Vesna Rakić-Vodinelić.

Podnoseći izveštaj o radu Saveta delegatima stranke, Rakić-Vodinelić je pohvalila saradnju sa nevladinim organizacijama, pre svega onima čiji su fokus prava osoba sa invaliditetom:

- NOVA se profilisala u stranku koja snažno podržava organizacije osoba sa invaliditetom i zapravo jedina je koja sistematski sarađuje sa takvim NVO i pokušava da na svetlost dana iznese ogromne probleme sa kojima se nose osobe sa invaliditetom.

Predsednica Saveta NOVE istakla je i doprinose stranke borbi za vladavinu prava, naročito u razotkrivanju neregularnosti i krađa glasova na izborima ove godine:

- Imamo dokaze o zloupotrebama, pa čak i krivičnim delima i osumnjičene za izbornu krađu konkretno u Pećincima. Uputili smo niz dopisa Javnom tužilaštvu i policiji, pa ako nastave da se ponašaju kao što se do sada Javno tužilaštvo ponašalo u slučaju Savamale, imaćemo dobar slučaj za Ustavni sud, a potom i Evropski sud za ljudska prava.

 

Potpredsednik Nove stranke Milenko Vujić istakao je da su rezultati poslednjih izbora Vojvodinu nesumnjivo vratili u 90-e, dovevši na vlast „loše lečene radikale“, a na čelo pokrajinske vlade Igora Mirovića, čoveka koji poslednjih 20 godina nesmetano radi samo zbog „nedostatka dokaza da bude krivično procesuiran“.

-Naš rad u narednom periodu mora da bude u službi nepristajanja na to da ponovo neki dripac postane predsednik države. Da pojasnim, reći ću vam jedno od značenja reči „dripac“ – neotesanac koji laže i krade i očekuje poštovanje. Imperativ je da predsednički kandidat ujedinjene demokratske proevropske opozicije uđe u drugi krug izbora, jer ćemo tako, u jednoj referendumskoj atmosferi, moži da zaustavimo propadanje Srbije koje, uz kraći prekid, traje već 25 godina - poručio je Vujić.

 

Izveštaj o radu u ime Foruma mladih podnela je potpredsednica omladine Nevena Pavlović koja je tom prilikom istakla da je Nova stranka pravo mesto za okupljanje svih mladih koji žele i voljni su da Srbiju menjaju nabolje:

- Glavni zadatak naše borbe jeste da od Srbije napravimo pristojnu zemlju u kojoj se ceni znanje, a ne stranačka pripadnost, zemlju u koju se mladi rado vraćaju, a ne iz koje odlaze. Potrebno je da probudimo svest naših vršnjaka, da zajedno dokažemo da smo mi mladi i dalje budućnost ove zemlje i da smo aktivni učesnici donošenja odluka koje se tiču naših života.

Delegati Osme konferencije usvojili su i izmene Statuta stranke kojima se predviđa osnivanje Kluba seniora, unutarstranačke organizacije članova starijih od 60 godina.

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close