Održana Prva redovna izborna konferencija OO Batajnica

Održana Prva redovna izborna konferencija OO Batajnica

Prva redovna izborna konferencija Opštinske organizacije Batajnica održana je u subotu, 12. decembra 2015. godine. Za novog predsednika Opštinskog odbora jednoglasno je izabran Ljubiša Eleković. Nakon Konferencije, usledila je i tribina na kojoj je predstavljen predlog NOVE za promenu Statuta grada Beograda, a koji predviđa da Batajnica postane nova beogradska opština.

Sumirajući rezultate rada OO Batajnica, dosadašnji predsednik Igor Uletilović istakao je da je ovaj odbor velikim aktiviznom doprineo širenju ideja stranke, a predanošću svojih članova izrastao u jedan od najbolje organizovanih odbora u NOVOJ.

- Iako formiran među prvima, OO Batajnica po svojoj starosnoj strukturi predstavlja najmlađi odbor NOVE, jer je prosek članova 25 godina. Političko neiskustvo nas nije sprečilo da se aktivno borimo protiv autokratskog režima i zalažemo za interese naših sugrađana, a pre svega za ideju da Batajničani dobiju svoju opštinu. U tom cilju, osmislili smo grb buduže opštine Batajnica i pokrenuli peticiju za njeno formiranje koju je podržao veliki broj naših sugrađana – naveo je Uletilović.

Preuzimajući dužnost od svog prethodnika, novoizabrani predsednik Opštinskog odbora Ljubiša Eleković zahvalio se na ukazanom poverenju i poručio da će se truditi da „održi dosadašnji nivo aktivnosti ovog odbora, ali i da ga unapredi“.

- U životu sam propustio mnogo prilika da nešto promenim, misleći da postoje ljudi koji to mogu da urade umesto mene. Zato ovu priliku, da ličnim angažovanjem promenim naše društvo nabolje, svakako neću propustiti – rekao je Eleković i dodao da će najpreči cilj ovog odbora biti da se izbori za Batajnicu kao gradsku opštinu, jer „niko drugi ne ume bolje da reši lokalne probleme ovog naselja do samih Batajničana“.

Po završetku Konferencije, usledila je tribina „Novo lice Beograda“, na kojoj su, pored Uletilovića, odbornica NOVE u Skupštini grada Beograda Aleksandra Hristić i predsednik Saveta za urbanizam NOVE Marin Krešić predstavili Predlog promene Statuta grada Beograda koji predviđa administrativnu reorganizaciju prestonice.

Koautor Predloga Marin Krešić istakao je da je Beograd predimenzionirana administrativna celina i ta je time „progutao mnoga prostorno i funkcionalna naselja“. Zato, naveo je on, prvi predlog NOVE je da se Lazarevac, Obrenovac i Mladenovac osamostale u odnosu na glavni grad i otpočnu svoje razvoj kao samostalne jedinice lokalne samouprave. Zatim, potrebno je prekomponovati preostale beogradske opštine, odnosno da se Batajnica, Avalski venac, Dunavski venac, Kaluđerica, Žarkovo i Železnik formiraju kao nove gradske opštine. To, istakao je Krešić, predstavlja tek „prvi korak u dugoročnom projektu decentralizacije za koji će se zalagati Nova stranka“.

Aleksandra Hristić istakla je da struktura Beograda mora biti takva da „gradske opštine odgovaraju prirodnim gravitacionim zonama i potrebama građana, a da pri tome njihova veličina bude primerena  mogućnostima administracije da bude pravi servis građanima”:

- Na primer, Batajnica po svom prostornom obliku i razvijenosti svakako zaslužuje status gradske opštine. Tu je i ekonomska opravdanost, jer Batajnica poseduje veliki turistički potencijal sadržan u obali Dunava i zaštićenoj zoni „Lesni profil Kapela“, kao i privredni potencijal koji ovo naselje ima kao industrijska zona.

Govoreći o potrebi da se Batajnica odvoji od Zemuna i organizuje sopstvenu opštinsku vlast, Uletilović je naveo da za više od 50.000 građana koliko ih živi u ovom naselju, lokalna zemunska vlast malo mari. Rezultat takvog odnosa je da Batajničani danas oskudevaju u mnogo čemu:

- Još uvek nemamo srednju školu, uređen park, kulturni i sportski centar itd. Da bismo sve to mogli da izgradimo, neophodno je da se izborimo za status opštine, čime bismo dobijali vlastiti budžet i mogli da ulažemo u sve ono što nam je preko potrebno. Pored takvih, praktičnih razloga, geografske i demografske karakteristike takođe idu u prilog Batajnici kao opštini. Sa još nekoliko okolnih naselja, kao što su Šangaj, Busije, 13. maj, Ugrinovci, predstavlja potpuno odvojenu celinu od Zemuna.

Naglasivši usmerenje NOVE ka decentralizaciji Beograda, Uletilović je istakao da je to i prva politička organizacija koja je pokrenula peticiju i osmislila grb buduće opštine Batajnica. To, naveo je, svedoči o rešenosti NOVE i Odbora u Batajnici da se za to zaista i izbori, za razliku od mnogih vlasti koje su Batajničanima obećavale opštinu samo u predizbornim kampanjama.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close