Omladina NOVE na Regionalnoj liberalnoj političkoj akademiji

Omladina NOVE na Regionalnoj liberalnoj političkoj akademiji

Predstavnici Foruma mladih Nove stranke - Katarina Đukić, Uroš Eleković i Marko Vejinović - učesnici su prve generacije Regionalne liberalne političke akademije (RLPA) koju su organizovale Fondacija Boris Divković iz BiH, The Centre Party International Foundation iz Švedske i European Liberal Forum.

Sa nedavno završenog trećeg i poslednjeg modula RLPA, održanim u Briselu, Đukić, Eleković i Vejinović vratili su se sa sertifikatima o uspehu i, najznačajnije, sa praktičnim znanjima o vrednostima liberalne demokratije, izazovima sa kojima se ona suočava i načinima njihovog prevazilaženja.

Regionalna liberalna politička akademija okupila je 23 učesnika/ca iz sedam političkih partija iz pet zemalja Zapadnog Balkana. Kroz tri modula, nizom predavanja i interaktivnih radionica, osnažila je kapacitete učesnika, proširila njihova znanja i time stvorila uslove za jačanje uticaja mladih liberala na Balkanu. Prva dva modula održana su u Mostaru i Sarajevu, a treći je činila šestodnevna studijska poseta Briselu.

Ljudi koji inspirišu, energija, promene, prijateljstvo, saradnja i dijalog, obeležili su ovu Akademiju, utisak je Katarine Đukić.

 rlpa-katarina-djukic

 - Kroz svoje dosadašnje političko delovanje, prošla sam kroz mnogo edukacija, seminara i projekata, ali nikada nisam naišla na ovako ozbiljan odabir tema, učesnika, organizatora i predavača. Naučili smo kako funkcionišu politički sistemi u zemljama regiona, razgovarali o političkoj kulturi, liberalnoj demokratiji, EU integracijama, ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti… Pružena nam je prilika da samostalno pišemo projekte i sprovodimo ih u svojim zemljama. Posetili smo prestonicu Evrope, razgovarali sa poslanicima u Evropskom parlamentu, upoznali rad LYMECa, ALDE grupe i ELFa. Nakon ovog iskustva, uverena sam da ćemo mi, mladi liberali iz regiona, zajedno, kroz dijalog i međusobno povezivanje, uspeti da ovaj region učinimo boljim za sve nas. Jer, čemu mladost, ako nećemo menjati stvari – rekla je Katarina Đukić.

 

Pored praktičnih znanja, veliko prijateljstvo ostvareno sa ostalim polaznicima /polaznicama Akademije je možda i ono najdragocenije što je ovaj program doneo, istakao je Uroš Eleković.

rlpa-uros-elekovic

 

- Kroz tri modula u okviru kojih su obrađeni brojni izazovi i teme koje mladi političari/ke iz regiona imaju, preko organizacionih sposobnosti, razmene iskustva, kreiranje izbornih kampanja, analize liberalnih ideja i njihove praktične primene, preko edukacije koja obuhvata kreiranje projekata, RLPA je prevazišla ionako visok nivo očekivanja i svakako unapredila moj budući angažman u društvenom aktivizmu i političkom radu. Rezultat Akademije, implementacija projekata koji smo kao polaznici/e pripremili do kraja održavanja Akademije ("MLADI DONOSE ODLUKE" u organizaciji predstavnika iz Srbije), moj celokupni utisak i iskustvo stečeno na ovoj Akademiji, pored velikog prijateljstva sa ostalim učesnicima iz regiona, može samo da konstatuje da ima nade za buduće liberalne ideje i odnose u regionu – kaže Uroš Eleković.

 

Marko Vejinović takođe smatra da su prijateljski odnosi preduslov za dobru saradnju, te da je upravo to ono što im je Akademija pružila.

rlpa-marko-vejinovic

 

- Verujem da je za promovisanje liberalnih opcija u regionu neophodno postojanje prijateljskih odnosa i razumevanja. Mi, polaznici Akademije, vrlo brzo smo postali pre svega prijatelji, a potom i saradnici, i time smo stvorili sve preduslove da se za naše ideje čuje glasno. Mladi/e liberali/ke imaju ogroman posao u regionu s obzirom da su u priličnoj manjini i mi to vidimo kao izazov, kao prazan prostor i kao šansu – zaključuje Marko Vejinović.

 

U okviru boravka u Briselu, mladi/e liberali/ke su posetili Evropski parlament i razgovarali sa parlamentarcima o važnim i aktuelnim temama. Parlamentarci Ilhan Kyuchyuk iz Bugarske, Ivan Jakovčić iz Hrvatske, Federick Federley iz Švedske predstavnici su ALDE grupacije liberalnih stranaka unutar Evropskog parlamenta. Učesnici/e su posetili i prostorije ALDEa i razgovarali sa Philipom Hansenom i Andrewom Burgessom o statusu liberalnih partija i liberalnoj ideologiji u Evropi. Posetili su konsultansku kompaniju B2EU i razgovorali sa izvršnim direktorom Ahmedom Turkićem i bivšom švedskom parlamentarkom Anne Ibrišagić. Razgovarali su i sa Danicom Vihinen generalnom sekretarkom European Liberal Youth (LYMEC) i sa Susanne Hartig, izvršnom direktorkom ELF-a, a takođe su učestvovali i na panel diskusiji "The European Refugee Crisis: Liberal Answers to Challenges in Migration" u organizaciji ALDE grupe i ELF-a .

 

Pogledajte video o Akademiji koji su napravili učesnici/ce prve generacije RLPA. Video je snimljen i montiran tokom poslednja dva dana studijske posete Briselu: 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close