Opozicija na sastanku o nastavku borbe za izborne uslove

Opozicija na sastanku o nastavku borbe za izborne uslove

Predstavnici opozicionih stranaka i pokreta razgovarali su juče o nastavku dosledne borbe za medijske slobode i izborne uslove koji bi, nakon punih sedam godina režima Srpske napredne stranke, konačno rezultirali slobodnim i poštenim izbornim procesom i poštovanjem zakona i volje građana.

Nova stranka od trenutka potpisivanja Sporazuma sa narodom predlaže sastanak i okupljanje opozicije upravo u formatu kakav je to bio slučaj juče, ističući uvek da različiti politički stavovi ne bi smeli da budu prepreka u demokratizaciji društva, pogotovo kada je sa druge strane režim koji bez politike urušava osnovna načela demokratije.

Ostajući dosledni svom stavu da u borbu za izborne uslove idemo sa svakim ko iskreno želi da se bori za iste, kontastujemo da od decembra prošle godine, kada je najveći deo opozicije potpisao zajedničke uslove za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora, režim nije učinio ništa. S druge strane, CeSID, CRTA i ekspertski tim su izradili prilično komplementarna dokumenta sa konkretnim predlozima šta i kako unaprediti u izbornom procesu.

Kako je nakon sastanka podsetio predsednik Saveta NOVE Aris Movsesijan, u međuvremenu je opozicija bojkotovala Parlament, protesti ne prestaju i otvara se pitanje da li vlast uopšte smatra da nešto mora da se promeni ili ne.

"To je tačka bez koje je bilo kakav dijalog nemoguć. Nova stranka i ostali predstavnici opozicije zato traže da se poštuju zakoni ove zemlje i da je na vlasti da kroz dijalog i moguće posredovanje međunarodne zajednice, obezbedi garancije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora. NOVA će se za pomenute uslove boriti svim legalnim sredstvima. Vremena je malo i mišljenja sam da tvrdoglavost režima pomaže opoziciji da se ujedini oko izbornih uslova", istakao je Movsesijan, dodavši da će naredni sastanak biti održan uskoro, dok će u međuvremenu uslediti nova runda razgovora na okruglom stolu u organizaciji Fonda za otvoreno društvo i FPN-a, gde će NOVA, kao i do sada, otvoreno, jasno i politički dosledno nastaviti da iznosi svoje stavove.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close