Opozicija podržala predlog CRTE kao osnov za zajedničku borbu  za slobodne i poštene izbore

Opozicija podržala predlog CRTE kao osnov za zajedničku borbu za slobodne i poštene izbore

Organizacija CRTA je na večerašnjem sastanku opozicionih stranaka i pokreta predstavila svoj predlog mera za postizanje slobodnih i poštenih izbora, čime je nakon višemesečnih razgovora opozicije započet i praktično proces izrade zajedničkih zahteva u vezi sa izbornim uslovima. CRTA je večeras učesnicima ovog sastanka prvi put predstavila svoj predlog mera, a u narednom periodu će ih predstaviti i drugim opozicionim organizacijama. Sastanku su prisustvovali predstavnici SDS-a, Nove stranke, DSS-a, Inicijative Ne davimo Beograd, Zelene stranke, Udruženja 1od5miliona, Marko Bastać ispred KLIP-a, a ovim sastancima se večeras po prvi put priključio i Lokalni front. U skladu sa epidemiološkim merama sastanak je održan online, a učesnici su se usaglasili da sastanak bude zatvoren za medije i isključivo radnog karaktera.

Učesnici su razmenili mišljenja i stavove i razmatrali moguća rešenja u vezi sa borbom opozicije na predstojećim predsedničkim i lokalnim izborima, te i eventualnim parlamentarnim izborima, koje je najavio Aleksandar Vučić.

Dogovoreno je da predlozi i mere koje je organizacija CRTA predložila budu razmotreni u okviru organizacija kao deo platfrome za potencijalni zajednički nastup onih stranaka koje su zainteresovane za učešće u najavljenim pregovorima o društvenom dijalogu pod pokroviteljstvom Evropskog Parlamenta. Naglašavamo da će u dijalogu pod pokroviteljstvom EU  učestvovati pre svega proevropski orijentisane stranke i ovom prilikom pozivamo i druge stranke i pokrete te orijentacije da se svojim predlozima priključe procesu izrade zajedničkih zahteva, kako bismo tom dijalogu  pristupili jedinstveno. Podsećamo da su sastanci opozicije na kojima smo razmatrali zahteve za izborne uslove, kao i opštu strategiju opozicionog nastupa, počeli još u septembru i nadamo se da će se ovom procesu priključiti i one stranke koje do sada nisu odgovarale na naše pozive, budući da bi borba za demokratiju trebalo da bude nešto oko čega se okupljamo, a ne razlog novih podela u opoziciji.

Učesnici večerašnjeg sastanka su se složili sa merama koje je predstavila CRTA, a koje se pre svega odnose na sledeće principe:

ZA POŠTENE IZBORE NEOPHODNA JE RAVNOPRAVNOST UČESNIKA U KAMPANJI

 

ZA POŠTENE IZBORE NEOPHODNA JE RAVNOMERNA MEDIJSKA ZASTUPLJENOST

 

ZA SLOBODNE IZBORE NEOPHODNO JE DA POSTOJI SLOBODA IZBORA I JEDNAKO BIRAČKO PRAVO

 

ZA SLOBODNE IZBORE NEOPHODNO JE DA IZBORNA PRAVA BUDU ZAŠTIĆENA

 

ZA INTEGRITET IZBORNOG PROCESA KLJUČNA JE ULOGA IZBORNE ADMINISTRACIJE

 

Tokom dvočasovnog razgovora, dogovoren je nastavak zajedničke borbe za izborne uslove kao i otvoreni poziv ne samo političkim organizacijama koje do sada nisu učestvovale na ovim razgovorima, već i  civilnom sektoru, ekspertima i stručnim organizacijama.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close