Opozicija postigla Sporazum sa narodom

Opozicija postigla Sporazum sa narodom

Predstavnici opozicionih stranaka i organizacija danas su postigli Sporazum sa narodom kojim odgovaraju na zahteve građana izražene na protestima #1od5miliona i uslaglašavaju buduće delovanje u cilju uspostavljanja demokratske države i vladavine prava.

Kako je objasnio predsednik Nove stranke Zoran Živković, nakon plodonosnih sastanaka i razgovora, opozicija je došla do kompromisa koji nipošto ne znači odustajanje od temeljnih vrednosti i evropske Srbije, već naprotiv zajedničku borbu sa prvenstveno jednim ciljem - zaustavljanjem daljeg urušavanja države koje traje već punih sedam godina.
 
"Danas je dan kada srpska opozicija može da se obrati građanima sa dobrim vestima. Posle napornog dana, što nam je i posao, došli smo do pozitivnog kompromisa koji je pravi odgovor građanima koji skoro 10. nedelju izlaze na ulice i traže da Srbija postane normalna država. Danas je usaglašen i sutra će biti objavljen Sporazum sa narodom, sa građanima Srbije, koji je naš put ka zajedničkom cilju - normalnoj, zdravoj državi u Evropi 21. veka. Na tom putu postoji jedna prepreka - vlast Aleksandra Vučića. Ovim sporazumom će ta prepreka i ta vlast biti uklonjena", poručio je lider NOVE.
 
Sa njim je saglasan i predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan koji je podvukao da je opozicija prvi put posle 7 godina uspela da usaglasi svoje stavove -  posle dužih pregovora i uz međusobno uvažavanje.
 
"Taj dokument će biti predočen javnosti, a faktički predstavlja predlog sporazuma sa narodom i time se opozicija obavezuje da će u narednom periodu preduzeti neke korake. Uvažena su mišljenja Nove stranke, pokreta Ne davimo Beograd i Stranke moderne Srbije i uneta u dokument. Tačka sporazuma u vezi sa ugovorima aktuelnog režima preformulisana je onako kako je Nova stranka predlagala i sada u njoj piše da se opozicija obavezuje da će obelodaniti i preispitati akte koje bi aktuelni režim usvojio, a koji bi mogli da ugroze državne i nacionalne interese i resurse. Nije doneta konačna odluka oko zajedničke izborne liste, ali se opozicija dogovorila da će pokušati da je formira", naveo je Movsesijan za portal Talas.
 
Što se tiče opredeljenja za evropske integracije, predsednik Saveta NOVE kaže da se evropske vrednosti pominju u preambuli sporazuma, a da Nova stranka to tumači kao nastavljanje pristupanja EU i dalje pregovore.
 
„Najvažnije je to da je uz opšti kompromis svih zaista konačno izrađeno nešto – posle jako dugo vremena, opozicija je sela i u manje od 3 nedelje došla do zajedničkih zaključaka“, zaključuje on.
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close