Opozicione stranke i pokreti pozvali rukovodstvo javnog servisa na sastanak

Opozicione stranke i pokreti pozvali rukovodstvo javnog servisa na sastanak

Opozicione stranke i pokreti, koji organizuju redovne sastanke radnog tipa, došle su do zaključka da je otvoreni dijalog sa predstavnicima javnog servisa jedan od mogućih načina za unapređenje slobode medija u Srbiji, zbog čega su u ponedeljak i uputile pismo RTS-u, RTV-u i Radio Beogradu.

 

Kako se navodi u apelu, koji potpisuju Nova stranka, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Zelena stranka, Pokret 1 od 5 miliona, Inicijativa Ne davimo Beograd, Pokret Srce grada i Čuvari Starog grada, cilj je da se, u demokratskoj atmosferi, otvorenoj diskusiji i kroz razmenu stavova, dođe do najboljeg rešenja koje bi unapredilo izborne uslove u državi, vratilo građanima poverenje u javni servis, napravilo korak napred u borbi za slobodu medija, kao i omogućilo da se ravnopravno čuju stavovi svih aktivnih aktera političkog života Srbije.

Potpisnici poziva na sastanak ističu da je dužnost rukovodstva javnog servisa da deluje u skladu sa svojim sloganom i svim građanima Srbije omogući "njihovo pravo da znaju sve", te tako i pravo da budu informisani o aktivnostima, programu i ciljevima i onog dela političkog spektra Srbije koji ne podržava rad aktuelne vlasti. Ističemo da je stvaranje uslova za vraćanje političkog pluralizma, zastupljenosti opozicije i kritičkih mišljenja i stavova na javnom servisu, cilj do kojeg želimo da dođemo kroz dijalog sa predstavnicima RTS, RTV-a i Radio Beograda, što je takođe prilika da se vrati i ugled novinarskoj profesiji, koja iznad svega mora biti nezavisna i oslobođena svake vrste pritisaka.

Opozicione stranke i pokreti će imenovti tročlanu delegaciju za sastanak sa rukovodstvom javnog servisa. Predlažemo da Rukovodstvo odredi mesto i termin za sastanak, najkasnije do 10. novembra.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close