Biografije poslanika NOVE

Zoran Zivkovic

Zoran Živković

Datum potvrđivanja mandata: 03.06.2016.

facebook_inter Zvanična facebook stranica

twitter_inter Zvaničan twitter nalog

Rođen 1960. godine u Nišu. Ekonomista, privatni preduzetnik od 1986. godine.

Politički aktivan od 1992. godine, za narodnog poslanika prvi put izabran 1993. godine.

Lider građanskih protesta 1996. i petooktobarske građanske revolucije 2000. godine.

Gradonačelnik Niša u dva mandata, 1997. i 2000. godine.

Ministar unutrašnjih poslova u Saveznoj vladi SRJ. Predsednik Vlade Republike Srbije 2003-2004. godine. Vodio akciju Sablja.

Dobitnik nagrade Foruma Cran Montana za zasluge u svrgavanju autokratskog režima i demokratizaciju Srbije.

Oženjen i otac dvoje dece.


Datum potvrđivanja mandata: 03.06.2016.

facebook_inter Zvanična facebook stranica

twitter_inter Zvaničan twitter nalog

Rođena je 1974. u Pančevu. 

Diplomirala je na Filološkom  fakultetu  Univerziteta u Beogradu, na odseku za engleski i rumunski jezik i književost. Završila je i Muzičku školu “Jovan Bandur“ u Pančevu, odsek klavir.

Novinarstvom se bavila 15  godina, bila je urednica-komentatorka nedeljnika “Libertatea”, u kojem je pošla sve profesionalne faze, od novinarke saradnice do članice uređivačkog kolegijuma. Sarađivala je i sa Vojvođanskom mrežom IWPR i BIRN, bila je  novinarka i urednica emisije “Vojvodina sat” TVProdukcije UrbaNS i dopisništva TV B92 u Novom Sadu. Takođe, radila je ikao  novinarka i urednica Gradskog programa Radija 021, a u tom mediju bila je bila i zamenica glavnog urednika 2. Programa Radija 021, Multi-kulti radio. Još ranije sarađivala je sa časopisom “Informator“, CMYK, Novi Sad i Radio Pančevom. U pančevačkoj Osnovnoj školi “Vasa  Živković” tokom 90-ih je radila kao profesorka engleskog jezika.

Aktivno je učestvovala u više projekata različitih nevladinih organizacija, uglavnom u vezi sa nacionalnim zajednicama i razvojem civilnog društva. Nakon 15 godina rada u novinarstvu odlučila je da se posveti politici jer, kako je izjavila, želi da preuzme odgovornost i počne javno da radi na vrednostima zbog kojih je kao novinarka kritikovala političku elitu.

Takođe, aktivistkinja je u nekoliko nevladinih organizacija. U septembru 2009. godine imenovana je za zamenicu direktora Kancelarije Nacionalnog  saveta  za  decentralizaciju Republike Srbije.

Na funkciju Pokrajinske sekretarke za sport i omladinu izabrana je u julu 2012. godine.

Zatvori