Osnivač Nove stranke Zoran Živković uputio pismo opoziciji sa apelom za ujedinjenjem

Osnivač Nove stranke Zoran Živković uputio pismo opoziciji sa apelom za ujedinjenjem

Osnivač Nove stranke Zoran Živković pozvao je predsednike opozicionih stranaka i pokreta da na parlamentarnim i beogradskim izborima nastupe na zajedničkim listama, kao i da odrede jednog predsedničkog kandidata, ali ne iz redova aktuelnih političara.

Živković je u pismu koje je prošle srede uputio opozicionim predstavnicima naveo da bi kandidate za odbornike u Beogradu trebalo odrediti do kraja jula, a za poslanike do 1. septembra, te i jedne i druge predstaviti 5. oktobra 2021. godine, kada bi takođe trebalo predstaviti i predsedničkog kandidata.

Uz napomenu da je nužno da se prekine sa svime što umanjuje njihove šanse, Živković je opoziciju pozvao na delovanje koje vodi do pobede, a to je, stoji u pismu, zajednički nastup. Ujedinjena opozicija, prema njegovim rečima, treba da odredi jednog predsedničkog kandidata kako bismo prevazišli i međusobna neslaganja, ali i predrasude i razočarenja koje građani imaju gotovo u svakog od nas iz opozicije.

Živković je u pismu istakao uverenje da kandidat za predsednika Srbije treba da bude starosti između 40 i 60 godina, uspešan u naučnoj ili kulturnoj sferi, bez mrlja iz prošlosti. Kandidat treba da se obaveže na najmanje 10 godina doslednog aktivizma, kao i na to da će predložiti izmenu Ustava u pogledu izbora predsednika Republike u parlamentu sa jasno definisanim nadležnostima.

Kada je reč o beogradskim izborima, Živković predlaže da se formira jedna lista za odbornike, te da se sačini lista od 20 kandidata za najvažnije izvršne gradske funkcije.

I na parlamentarnim izborima, ističe osnivač NOVE, opozicija treba da nastupi sa jednom listom, sa akcentom na jasnim predlozima ustavnih, zakonskih i kadrovskih promena.

Živković je u pismu detaljno naveo i kako sačiniti liste kandidata i za beogradske i za parlamentarne izbore, a između ostalog navodi da bi kvote trebalo da se odrede u skladu sa istraživanjem javnog mnjenja.

Dogovor treba analizirati i usvojiti bez prethodnih javnih komentara, a od tada prekinuti svako unutarpoziciono sukobljavanje, a javne nastupe jasno definisati i precizno usaglasiti, naveo je osnivač Nove stranke.

Kompletan tekst pisma koje je osnivač NOVE Živković uputio liderima opozicionih stranaka i pokreta pročitajte na objavi u nastavku:

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close