Osnovan centar za suzbijanje nasilja i pretnji povodom izbora 2016. godine

Osnovan centar za suzbijanje nasilja i pretnji povodom izbora 2016. godine

Predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić je na konferenciji za medije saopštila da je NOVA osnovala Centar za suzbijanje nasilja i pretnji povodom izbora 2016. Ona je navela da je osnovni cilj sprečiti obračune sa političkim neistomišljenicima, kako verbalne tako i fizičke, koji su tokom poslednje dve godine postali učestali, naročito na lokalnom nivou.

Rakić Vodinelić je napomenula da će Centar punim kapacitetom početi da radi kada lokalni i pokrajinski izbori zvanično budu raspisani. U međuvremenu, biće objavljen vodič za aktiviste, organizovana obuka radi efikasne upotrebe pravnih sredstava  i otvoren pozivni centar za prijave pretnji i nasilja:

- Vodičom, koji će biti objavljen na internet stranici NOVE, pokušali smo da identifikujemo sve načine kojima se zloupotrebljava izborno pravo. Takvi su, recimo, primeri korumpiranja birača kako bi se obezbedio siguran glas, pretnje u predizbornom postupku koje su najčešće na vanrednim lokalnim izborima i izborima za savete mesnih zajednica, zatim zloupotrebe izbornog prava u postupku kandidovanja uz primenu pretnji kako bi pojedinci odustali od kandidature, i naravno pretnje na sam dan izbora.

Podsetivši na nekoliko najskorijih primera zloupotrebe izbornog procesa, kao što su incidenti u Baču, Kovinu, Novom Sadu itd, ona je navela da su „u mnogim slučajevima krivične i prekršajne prijave bile podnesene, ali da se ništa potom nije desilo“:

- Mi želimo da slučajevi zloupotrebe izbornog procesa budu procesuirani! Mnogi oblici primenjenog nasilja su krivična dela! Zbog toga, policija i lokalna tužilaštva, ma ko se nalazio na njihovom čelu, ne smeju da reaguju ćutanjem ili nipodaštavanjem. Postoji razlika između države i društva, a mi smatramo da smo onaj deo društva koji mora da natera državu da se preobrazi u institucionalizovanu državu u kojoj će vladati pravo.

Na pitanje novinara kako komentariše navode Demokratske stranke o mogućem bojkotu predstojećih izbora, Rakić Vodinelić je navela da se NOVA još uvek nije bavila tom mogućnošću:

- To ne zavisi od nas, već od izbornih uslova. Ako oni postanu nemogući, ako se ne bude poštovala većina izbornih pravila, to je već ozbiljan razlog da se o bojkotu eventualno razmisli. Međutim, to je na lokalnom nivou mnogo teže organizovati nego u slučaju republičkih izbora.

Rakić Vodinelić je navela i da su druge opozicione stranke demokratske orijentacije najavile osnivanje sličnih centara, te da će verovatno među njima doći i do izvesne koordinacije.

Sekretar Predsedništva Nove stranke Aleksandar Stanković, koji će koordinirati radom Centra, istakao je da je uskraćivanje prava na slobodu govora i političkog aktivizma, matrica čije su posledice dovoljno poznate, te da njihova razornost po interes celokupne javnosti nalaže beskompromisno suprotstavljanje:

- Iako smo 5. oktobra 2000. bili uvereni da smo se izborili za slobodnu predizbornu utakmicu, događaji iz prethodne dve godine su nas demantovali. Svedoci smo brojnih slučajeva pretnji, šikaniranja i fizičkog obračuna sa onima koji su politički suparnici vladajućem režimu. Zato smo se mi i odlučili da formiramo Centar i ukažemo na nužnost da se o svim oblicima narušavanja izbornog prava govori glasno i javno.

mm

Press služba

Leave a Reply

Close