Osnovan Pokrajinski odbor Vojvodina

Osnovan Pokrajinski odbor Vojvodina

Osnivačka konferencija Pokrajinske organizacije Nove stranke Vojvodina održana je u subotu, 9. aprila 2016. godine, u amfiteatru SPC Vojvodina u Novom Sadu. Na Konferenciji je konstituisan Pokrajinski odbor Vojvodina, za čiju je predsednicu izabrana Tanja Roganović.

Tanja Roganović, po zanimanju profesorka srpskog jezika koja se privatnim preduzetništvom bavi poslednjih deset godina, svoje angažovanje u NOVOJ razvijala je predvodeći Gradski odbor Novi Sad od 2014. do 2016. godine. Danas, kao izabrana predsednica Pokrajinskog odbora Vojvodina, kaže da poverenu joj funkciju vidi kao obavezu, a ne privilegiju.

- Najvažniji zadatak pred nama jeste da razvijemo stranačku infrastrukturu u Vojvodini. Zato pozivam sve lokalne odbore i povereništva da nam pomognu u tome tako što će još više intenzivirati svoja dosadašnja angažovanja. Računam i na podršku Predsedništva stranke, da nam pomogne pre svega u političkom obrazovanju, kako bismo mogli da na što bolji način na terenu motivišemo građane i zainteresujemo ih za naše programe. U današnjim uslovima nije nimalo lako formirati nove odbore, ali verujem da ćemo zajedničkim radom to uspeti – istakla je Roganović.

Predsednik NOVE Zoran Živković čestitao je predsednici i članovima Pokrajinskog odbora na izboru, ali i upozorio da to nije nikakva nagrada, već obaveza. On je poručio i da za NOVU nema dileme da Srbija treba što više da se decentralizuje, te da je to politika koje treba da se drži i Pokrajinski odbor.

- Autonomija Vojvodine treba da bude široka do granica državnosti Srbije. To nije dobra volja beogradskih vlasti, već potreba! Svaka normalna vlast bi tražila da se oslobodi onih obaveza i dužnosti koje su mnogo bolje i lakše za sprovođenje na lokalu, odnosno na nivou regina ili pokrajine.

Živković je podsetio i da je za vraćanje autonomije Vojvodini najviše činjeno u prvim godinama nakon petokotobarskih promena:

- Omnibus zakon iz 2002. godine je najveći iskorak. Kasnije vlasti nisu učinile ništa da se stanje suštinske autonomije Vojvodine promeni nabolje, a to se odnosi i na promenu Ustava. Oni koraci napred načinjeni omnibus zakonom, nisu utemeljeni u aktuelni ustav Srbije, i to mora da se menja!

Sekretar Predsedništva NOVE Aleksandar Stanković ocenio je da je „današnje osnivanje Pokrajinskog odbora važan segment organizovanja sistema unutar stranke“:

- NOVA se zalaže za sistem, vladavinu prava i zakona, a ne pojedinaca, kako u državi tako i u stranci. Po načelima i organizaciji smo demokratska stranka koja neguje dijalog, i upravo to pokazujemo i danas na ovoj konferenciji.

Pored predsednice Tanje Roganović, delegati na Osnivačkoj konferenciji izabrali su i sastav Pokrajinskog odbora koji čine: Dragana Stipić iz Subotice, Irena Tapavički iz Zrenjanina, Milena Vladisavljević iz Pančeva, Željko Dimović iz Sombora, Dragan Perić iz Sremske Mitrovice i Mikloš Dubinji iz Vrbasa.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close