Osuda ministra Šarčevića: Smesta zaustaviti sramnu praksu ponižavanja novinara

Osuda ministra Šarčevića: Smesta zaustaviti sramnu praksu ponižavanja novinara

Sramna praksa ponižavanja i vređanja novinara i novinarske profesije u Srbiji nastavljena je i danas izjavom ministra prosvete Mladena Šarčevića koji je, umesto odgovora novinarki televizije N1, uputio nipodaštavajuće doskočice.

U zemlji u kojoj mediji trpe nezapamćene pritiske i gde su retki oni koji uspevaju da sačuvaju dostojanstvo svog zanimanja i objektivnost izveštavanja, nedopustive su poruke medijskim radnicima poput "Niste dobro pazili na času" ili "Vi biste pali na PISA testiranju", pogotovo kada je reč o i te kako važnoj temi, kao što je činjenica da je Srbija na PISA testiranju, koje je sprovedeno 2018. godine, zauzela nisko 45. mesto.
 
Umesto preuzimanja odgovornosti, ministar je pribegao maniru izražavanja svojstvenom brojnim njegovim kolegama iz Vlade Srbije, ali iznad svega predsedniku države Aleksandru Vučiću. Posebno je sramno što odgovori, koji za cilj imaju da ponize nečiju intelektualnu sposobnost, dolaze ni manje ni više nego od nekoga ko obavlja funkciju ministra prosvete.
 
Nova stranka stoga pruža punu podršku novinarima da bez pokolebavanja nastave sa postavljanjem pitanja i zahtevanjem odgovora, ističući da je dužnost političara, a pogotovo onih koji obavljaju visoke državne funkcije, da i medijima i građanima pruže adekvatne odgovore i objašnjenja. Ujedno nastavljamo sa borbom za poboljšanje izbornih uslova, kako bismo već na proleće iduće godine dobili priliku da režimu zadamo ozbiljan udarac, a na smetlište političke istorije zauvek pošaljemo sve one u čijem sistemu vrednosti žene i novinarke služe "da lako kleknu". 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close