Otkazivanje debate o slobodi medija u Nišu praksa Vučićevog režima

Otkazivanje debate o slobodi medija u Nišu praksa Vučićevog režima

Otkazivanje debate u organizaciji Instituta za evropske poslove, pod nazivom „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“, čije je održavanje bilo zakazano juče u Nišu, još je jedan dokaz gušenja slobode govora, mišljenja i kritike, tako svojstveno aktuelnoj vlasti.

Naime, na debati je najavljena kao moderatorka novinarka Olja Bećković, a trebalo je da govore i prof. dr Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN Vesna Mališić. I sam pogled na spisak govornika jasno govori o razlozima otkazivanja događaja, pod okriljem navodnog „pucanja cevi u hotelu“, čija sala je trebalo da bude domaćin debate. Očigledno je da je po sredi još jedan slučaj targetiranja i diskriminisanja svih koji nisu programirani da misle i govore kao onaj koji sebe naziva predsednikom države, Aleksandar Vučić. Verovatno je, isto tako kao što je pukla cev u hotelu socijaliste Novice Tončeva, sasvim slučajno i predsednikova savetnica za medije Suzana Vasiljević naprasno otkazala već potvrđeno učešće na pomenutoj debati.

Ovakve i slične sabotaže i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za javnost jeste praksa koja dokazuje da je režim odavno „zakucao na sva vrata“ – vrata hotela, domova kulture, pozorišta, a i privatnih kuća širom Srbije. Nova stranka stoga najstrože osuđuje još jedan pokušaj gušenja prostora za politički dijalog, ali i podvlači da će, za razliku od licemernog puta kojim ka EU ide Aleksandar Vučić, nastaviti sa iskrenim zalaganjem da Srbija konačno postane metropola 21. veka i deo Evrope, kojoj i pripada.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close