OTVARAMO DISKUSIJU: Principi postupanja lekara i medicinskog osoblja

OTVARAMO DISKUSIJU: Principi postupanja lekara i medicinskog osoblja

Svedoci smo svakodnevnih pritužbi na elementarno ponašanje i izgled lekara i drugog medicinskog osoblja.

Savet za zdravstvo Nove stranke je zbog toga sastavio:

 1. PREDLOG PRINCIPA POSTUPANJA LEKARA KOJI BI TREBALO DA BUDU SASTAVNI DEO PROFESIONALNOG ETIČKOG KODEKSA;
 2. PREDLOG PRINCIPA POSTUPANJA MEDICINSKOG KADRA SREDNJOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA KOJI BI TREBALO DA BUDU SASTAVNI DEO PROFESIONALNOG ETIČKOG KODEKSA.

Smatramo da je važno definisati osnove normative ponašanja zaposlenih u zdravstvu i da bi ovo mogao da bude dobar početak jasnijeg definisanja akumuliranih problema koje svaki građanin oseća u dodiru sa zdravstvom u Srbiji.

Ovi predlozi će biti predstavljeni javnosti, radi dodatnog usaglašavanja i eventualnog usavršavanja i dopune.

Pozivamo sve građane da svojim predlozima učestvuju u kreiranju ovih principa, koji će biti predmet resprave tokom septembra u Novoj stranci.

Nakon toga, Nova stranka će ovaj predlog uputiti Srpskom lekarskom društvu i lekarskim komorama, na usaglašavanje sa postojećim „Kodeksom profesionalne etike“, a nakon toga i Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, kao zvaničan dokument i predlog za rešavanje problema nastalih na ovom polju.

Podvlačimo da ovo nisu konačni predlozi, već osnova koju želimo da unapredimo vašim sugestijama. Zato vas pozivamo da u komentarima napišete vaše mišljenje, iznesete konstruktivne kritike i ideje, kako bismo se naposletku zajednički dogovorili oko konačnog rešenja. 

U okviru ove inicijative biće postavljen blog post na sajtu B92. Vaše sugestije možete pisati i na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/nova.stranka2012/, na Tviteru (organizovaćemo Tviter debatu tokom koje će članovi Saveta odgovarati na pitanja i predloge, a o čijem ćete terminu održavanja biti blagovremeno obavešteni), biće organizovan i okrugli sto u prostorijama stranke itd.

Vaše predloge možete poslati i na e-mail: press@novastranka.rs.

 

Prilozi:

 • Predlog principa postupanja lekara koji bi trebalo da budu sastavni deo profesionalnog etičkog kodeksa - pročitati OVDE.
 • Predlog principa postupanja medicinskog kadra srednjoškolskog obrazovanja koji bi trebalo da budu sastavni deo profesionalnog etičkog kodeksa - pročitati OVDE.
mm

Press služba

1 Comments

 1. jovana
  29.08.2016 at 17:32
  Reply

  Bravo!

Leave a Reply

Close