Otvoriti zelene pijace u celoj Srbiji

Otvoriti zelene pijace u celoj Srbiji

Jedna od prvih mera vraćanja stanja u normalu koje je su, tokom pandemije, preduzele mnoge evropske države jeste ponovno otvaranje zelenih pijaca, a razlozi su brojni - od izbegavanja stvaranja gužvi u zatvorenim supermarketima, do spasavanja poljoprivrednika.

Istim putem krenula su i pojedina manja mesta širom Srbije, zbog čega Nova stranka predlaže ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću da ozvaniči ovu odluku za celu državu. Danas smo svedoci da prodavci po ulicama brojnih gradova prodaju voće i povrće, što dovodi do niza problema higijenske prirode, ali i direktno ugrožava njihovo i zdravlje kupaca. Nelogično je stoga rešenje da je ljudima dozvoljeno da satima čekaju u redovima i ulaze u zatvorene prodajne objekte, gde je rizik od potencijalne zaraze koronavirusom veći, a da im nije dozvoljeno da se snabdevaju na otvorenom. NOVA zahteva da zelene pijace ponovo budu otvorene odmah nakon Uskrsa, sa ograničenim kapacitetom i ostalim podrazumevanim bezbednosnim merama. Uz manji broj tezgi i veće rastojanje među njima, čime se štiti zdravlje prodavaca, do propisanih mera udaljenosti između kupaca i nošenja zaštitnih maski i rukavica, nema razloga da pijace ostaju zatvorene do daljeg, naročito što je rizik od oboljevanja neuporedivo manji na otvorenom nego u manjim prodavnicama ili hipermarketima.
 
Nova stranka za kraj ponavlja apel svim svojim sugrađanima da se strogo pridržavaju propisanih mera i saveta lekara, i svedu na minimum sve društvene kontakte koji nisu neophodni, kako bismo iz pandemije koronavirusa svi zajedno uskoro izašli kao pobednici i, što je najvažnije, sa što manje ljudskih gubitaka. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close