Pavićević za Nedeljnik: Pajtić je strpljiv, Vučić je manipulativan

Pavićević za Nedeljnik: Pajtić je strpljiv, Vučić je manipulativan

U nastavku pročitajte intervju sa zamenikom predsednika Nove stranke Vladimirom Pavićevićem za Nedeljnik.

 

Verujem da će izborna lista na kojoj sam i ja osvojiti dvocifren rezultat u procentima. Ako ne bude tako, to je znak da treba dobro da propitamo svoj rad, poručio je zamenik predsednika Nove stranke Vladimir Pavićević, zbog čije se pozicije na toj istoj listi proteklih dana propituje opoziciona građanska opcija. Ovaj profesor, koji je bio najaktivniji poslanik u odlazećem sazivu parlamenta, govorio je za Nedeljnik o svojoj političkoj budućnosti, te zašto misli da ga ne treba prerano otpisivati.

Profesor Vladimir Pavićević bio je najaktivniji poslanik u odlazećem skupštinskom sazivu. Zamenik predsednika Nove stranke imao je čak 1.200 obraćanja u parlamentu, drugi na listi je naprednjak Zoran Babić sa 1.170, svi ostali poslanici su se mnogo ređe javljali za reč. Ili se uopšte nisu ni pojavljivali na zasedanjima.

To je statistika, ali je Pavićević svojim diskusijama i replikama postao jedan od retkih, ako ne i jedini simbol dostojne parlamentarne opozicije bez ikakve dileme. Zasluženi oreol najvećeg oponenta ove vlasti u skupštinskim klupama. Možda je zbog tih fakata bilo veliko iznenađenje što se našao toliko nisko na izbornoj listi DS-a, Nove stranke i njihovih partnera. Kao da ga neko iz tog saveza nije želeo ponovo u parlamentu.

Ustupak Vučiću ili ne, tek ovaj razgovor sa Vladimirom Pavićevićem za Nedeljnik počinjemo opaskom: jeste li vi danas više profesor ili političar? I u kojoj koži se bolje osećate?

"I nastavnik i političar. I dalje držim predavanja na Fakultetu političkih nauka, doduše, kao gostujući nastavnik, ali i dalje sam tu. A u praktičnoj politici sam veoma angažovan, kako stranačkoj, tako i u delu koji se tiče parlamentarnog delanja. Mislim da sam u prethodne dve godine pokazao da se jednako dobro snalazim u nastavi i u praktičnoj politici. Takvi komentari stižu do mene", reći će nam Pavićević.

Opoziciona javnost je ostala iznenađena vašim 35. mestom na izbornoj listi demokrata, ali ste to, čini se, stoički podneli, ocenjujući da je to za vas izazov. Kakav, ako sve ankete govore da će vaša koalicija teško dostići broj glasova koji bi vama sa te pozicije ponovo omogućio ulazak u Skupštinu?

- Primetio sam da je nastala prava drama oko moje pozicije na listi. To je za mene signal da naši građani nisu uspavani, da ne pristaju da im i nada bude anestezirana. Naši građani prate, ocenjuju, reaguju, oni podržavaju nečije dobro delanje. E to je dobro. Zato još jednom pozivam sve građane koji podržavaju moj način rada i sistem ideja u koji verujem da 24. aprila izađu na izbore i zaokruže broj 2. Tako će doprineti tome da i ja nastavim svoj rad u Skupštini Srbije.

Šta ste u protekle dve godine naučili u tom najvišem zakonodavnom domu? A šta je od vas naučio vaš stranački lider Zoran Živković?

- Dve godine posvećenog i, verujem, marljivog rada u Skupštini, neprocenjivo je iskustvo. Iskustvo je u politici veoma važno. Ja ga stičem i učim od drugih. Eto, to bih izdvojio. Kad ljudi rade zajedno, sigurno utiču jedni na druge. Koliko smo naučili jedni od drugih, vreme će najbolje pokazati.

Kako je vama izgledala ta parlamentarna bitka s naprednjacima? Ko je iz SNS-a bio poseban izazov za vas ili ko vas je najviše nervirao u tim skupštinskim raspravama?

- U prethodne dve godine učestvovao sam u pokušaju odbrane našeg parlamentarizma od teškog naprednjačkog udara na vladavinu prava, pravila, procedure. Za mene je to bila ozbiljna borba i mislim da smo u parlamentarnim debatama mi iz opozicije uvek bili bolje pripremljeni i nadmoćni. Snaga argumenta je bila na našoj strani ko god da je bio učesnik u raspravi sa naprednjačke strane. Obeležje naprednjačke vladavine u poslednje dve godine je bilo oslanjanje na snagu broja. Zato ću se i tokom ove kampanje truditi da snaga broja postane jedan od oslonaca moje politike. Što se tiče nerviranja, niko me nije nervirao. Moj odgovor na pokušaje vređanja ili provokacije uvek je bio argument. Imam utisak da je to njih nerviralo.

Gde je Pajtić, a gde je Vučić najranjiviji? I obrnuto, gde je vaš savez ranjiv, a šta je najveća prednost SNS-a i njihovih partnera na ovim izborima?

- Pajtić je strpljiv čovek, na tome gradi svoju snagu. Vučić je manipulativan, očigledno je da je dobro ovladao tim tehnikama. Osobine i jednog i drugog u odgovarajućim okolnostima mogu da budu i prednosti i nedostaci. Pitanje je samo šta je sadržina politike koju neko zagovara. U četiri godine naprednjačke vladavine nije bilo opipljivih rezultata za život građana. Ja sam zato bio dosledna opozicija takvom režimu.

Pretpostavljam da imate prognoze ko će sve preći cenzus. Da li biste to podelili s čitaocima Nedeljnika?

- Verujem da će lista na kojoj sam i ja osvojiti dvocifren rezultat u procentima. Ako ne bude tako, to je signal da treba dobro da propitamo svoj rad.

A koliko je realno da se svi udruže protiv Vučića, kako se često može čuti iz SNS-a?

- Izbori su uvek prilika da se sankcioniše vlast. Gospodin Vučić simbolizuje naprednjačku vlast u ove četiri godine i prirodno je da iz različitih opozicionih formacija mogu da se čuju reči kritike na njegov račun. To ne znači da na opozicionoj strani postoji jedinstvo oko načina da se reši neki problem u državi, ali postoji saglasnost da imamo posla sa vlašću koja nema rezultate. A lošu vlast po prirodi stvari treba da menjamo.

Kuda onda ide Srbija nakon ovih izbora?

- Zavisi od rezultata. Naša poruka je da želimo pravednu Srbiju, koju će poštovati i u kojoj će svaki naš građanin biti poštovan.

Koju ćete poslednju poruku na Tviteru poslati biračima pred početak izborne tišine?

- Zaokruži 2.

Čime ćete se baviti ako ne uđete u parlament? I hoće li to možda uticati da se povučete iz politike i vratite u amfiteatar?

- Deluje mi kao da ste me i vi već otpisali. Siguran sam da ćete me, ipak, gledati i slušati i u budućnosti bez obzira na to gde budem bio. Moja aktivnost u politici nije samo pitanje konkretne funkcije već i težnje da stvorimo pravednije društvo za naše građane.

 

(preuzeto sa www.nedeljnik.rs)

 

 

mm

Press služba

Povezane vesti

Ostavi komentar

Zatvori