Pinova vila u Zrenjaninu metafora odnosa režima prema kulturi i istoriji naše zemlje

Pinova vila u Zrenjaninu metafora odnosa režima prema kulturi i istoriji naše zemlje

Pinova vila, nekadašnje zdanje kojim se Zrenjanin ponosio i jedno od najmodernijih u ovom gradu, dočekalo je da postane objekat pred potpunim urušavanjem 125 godina nakon izgradnje.

Ovo je još jedan dokaz kako lokalna vlast brine, ili bolje rečeno - ne brine o spomenicima kulture, što ova vila, kao zaštićeno romantičarsko zdanje, svakako jeste. Potpuno uništena fasada, razbijeni prozori, dvorište nalik na deponiju, razvaljeno veliko drveno stepenište i urušen krov čine da ova monumentalna građevina danas više podseća na kuću duhova. I mada je Zavod za zaštitu spomenika njeno stanje okarakterisao kao kritično, projekat za obnovu je urađen još 2005. godine, ali do danas nijedna vlast, uključujući i aktuelnu, nije našla za shodno da reaguje.
 
 
Pinova vila zapravo je slika sveopšteg stanja u našoj državi i zgaženih kulturnih i istorijskih tekovina, koje čine temelj identiteta jedne nacije. Iako su stručni ljudi upozoravali da postoji latentna namera da se ovo zdanje prepusti zubu vremena i samo sruši, ovako kvalitetna gradnja još prkosi zubu vremena, ali kao poražavajuća metafora odnosa režima prema spomenicima i urbanističkoj slici Zrenjanina, s obzirom na to da je njen aktuelni vlasnik upravo Grad.
 
Nova stranka Zrenjanin stoga upozorava da je krajnje vreme da se građani suprotstave ovom naprednom urušavanju našeg grada i države. Ujedno pozivamo sve da nam se pridruže u borbi koja treba i mora da rezultira smenom vlasti na proleće iduće godine, kako bi ovakve i slične slike ostale na smetlištu političke prošlosti, gde im je i mesto. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close