Pitanja za predsednika Vlade i ministre u odsustvu

Pitanja za predsednika Vlade i ministre u odsustvu

Narodni poslanici NOVE Zoran Živković i Vladimir Pavićević i ovog poslednjeg četvrtka u mesecu su pitanja članovima Vlade postavljali u skupštinskom holu. Još jedan izostanak premijera i ministara i njihovo bežanje od poslanika opozicije, ocenjeni su kao „arogancija, bahatost i primitivizam koji su očigledno slaba odbrana u odnosu na argumente iznesene u ime građana“.

 

Pavićević je kritikovao predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković što skoro dva meseca  nije zakazala sednicu iako u proceduri postoji veliki broj predloga zakona i drugih dokumenata. Još većom nelogičnošću nazvao je to što je za sutra zakazana sednica za zakone po hitnom postupku, a još ima onih „koji čuče u skupštinskoj proceduri“.

Zamenik predsednika NOVE je imao pitanja povodom projekta „Beograd na vodi“ , a jedno je bilo upućeno ministarki Zorani Mihajlović koja je potpisala ugovor za ovaj projekat:

- Molim ministarku da objasni tajnovitost ugovora koja je trajala 150 dana i koja se objavljivanjem ugovora samo produžila! Čitajući ga, vidimo da ima još mnogo tajnih dokumenata koji nama, građanima Srbije, nisu dostupni! 

On je takođe pozvao predsednika Vlade da objasni nejasnu proporciju vlasničkih udela:

- Kako se došlo do proporcije od 68 naspram 32 procenta? Pitam premijera i zbog čega javnosti nije dostupan biznis plan i šta može da kaže na naše sumnje o proneveri državnog zemljišta, ali i o naknadi od tri odsto na usluge na koju strani partner ima pravo.

Zaključivši da je objavljivanje ugovora za Beograd na vodi samo potvrdilo da je reč o jednom "teškom udaru na vladavinu prava, pravni sistem i javni interes", Pavićević je pozvao građane da se u nedelju, 27. septembra, u 16 časova, kada je zakazano polaganje kamena temeljca, okupe u Hercegovačkoj ulici i mirnim protestom odbrane Beograd, ali i Srbiju, od pogubnih mera naprednjačke politike.

 

Komentarišući spor između Srbije i Hrvatske oko pitanja prihvata izbeglica, a koji je sinoć eskalirao zatvaranjem granica, predsednik NOVE Zoran Živković ocenio je da je to rezultat nespremnosti i nepravovremenog tretiranja problema:

- Izbeglice se nisu pojavile pre mesec dana, već to traje minimum šest meseci. Ono što je svaka ozbiljna vlada trebalo da uradi pre pola godine, jeste sazivanje hitnog sastanka svih uključenih strana kako bi se oformio zajednički stav prema izbeglicama i njihovom prihvatu. Sasvim je jasno da ovaj region izbeglicama nije cilj, već samo tranzitno polje, pa blokade i kontrablokade su u ravni sa ludilom i kontraludilom. 

Živković je upitao premijera i po kom članu ustava i zakona je uveo blokadu za bilo koga na bilo koji način, pošto svaka odluka Vlade u svom obrazloženju mora da sadrži na osnovu čega se donosi, a u ovom slučaju to nije poznato.

Skrenuvši pažnju na to da se građani Vrbasa, prema oceni stručnih tela, suočavaju sa najvećim zagađenjem u Evropi, lider NOVE je upitao da li se ovakvo ugrožavanje zdravlja građana namerno i organizovano zataškava:

- Da li je tačno da se u deponiju protivzakonito odlažu otpadne materije nastale kopanjem bušotina od strane NIS Srbija? Zatim, da li je tačno da je na organe gonjenja izvršen pritisak da okončaju istragu o ovom pitanju, budući da imam saznanja da je lokalna policija o rezultatima svoje istrage obavestila nadležno tužilaštvo, ali da joj je naloženo da se time više ne bavi.

On je podsetio i na to da je javnost još uvek uskraćena za odgovor na pitanje „ko je odgovoran i ko je sve učestvovao u ubistvu sedam osoba uzrokovanom padom vojnog helikoptera“, a takođe upitao i „u čijem magacinu su nađeni akumulatori za ruske migove“, te da nije možda reč o magacinu fantomske firme Asomacum. Živkovića je zanimalo i kako je moguće da se postavlja kamen temeljac za izgradnju Beograda na vodi, ukoliko nije završen tender za izvođača radova. U vezi sa tim, pozvao je premijera da saopšti ko je zapravo izvođač radova, budući da „firma koja se zove Beograd na vodi očigledno nema građevinsku operativu, pa čak ni par dinara kapitala“.

 

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori