Podlim manevrom Vučićevi poslanici bi da udave parlament!

Podlim manevrom Vučićevi poslanici bi da udave parlament!

„Podlim zloupotrebama Poslovnika, Vučićevi poslanici ne samo da dave parlamentarizam, već bi da zakucaju i poslednji ekser u najviše zakonodavno telo u zemlji“, saopštila je Marinika Tepić, narodna poslanica Nove stranke, na današnjoj konferenciji za novinare.

Ona je objasnila da su poslanici vladajuće većine ponovo pribegli već oprobanom receptu – podnošenju stotina amandmana na predloge zakona Vlade, čime poslanicima opozicije uskraćuju amandmansko vreme za raspravu.

„Probnu vežbu za ovakav manevar izveli su krajem prošle godine tokom rasprave o budžetu, a sada nastavljaju u istom maniru. Ukoliko već cene da njihovi ministri nisu u stanju da valjano napišu ijedan predlog zakona, pa intervenišu stotinama amandmana, zašto onda ne iniciraju izglasavanje nepoverenja Vladi? Ili, zbog čega Vlada ne povuče te svoje zakone kada već vidi da poslanici koji nju podržavaju imaju pregršt primedaba? Ne dešava se ništa od toga, jer je potpuno jasno da je reč o perfidnoj, podloj nameri da se spreči svaki glas koji bi kritikovao Vučićevu vlast“, rekla je Tepić.

Ona je navela da su svi resursi državnih institucija, ustanova, organa, sve bezbednosne službe privatizovane, te da uprkos sili koju je prigrabila, vlast nije u stanju da podnese čak ni dva minuta obrazlaganja amandmana od strane opozicije.

„Štaviše, ta količina zluradih komentara, grimasa, uživanja dok se iživljavaju nad poslanicima opozicije na skupštinskim sednicama, slika su i prilika onoga na šta upozoravam već mesecima, a to je fašizacija društva. Nije fašizacija samo eksplicitni fašizam kojem smo svedočili na ulicama i u službenim prostorijama Grada Beograda. Želja da nestanu svi koji drugačije misle i govore, takođe je fašizam, samo presvučen u svilene rukavice, isto onako kao što i Aleksandar Vučić svilenom presvlakom pokušava da se predstavi kao evropejac i zagovornik vladavine prava, a zapravo huška građane jedne na druge“, ocenila je Tepić.

Narodni poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da „besmisleni akt vladajuće većine jeste pokušaj uništenja parlamentarizma“, ali ne i „konačno sahranjivanje“, te odgovorio na, kako je naveo, „legitimno pitanje zbog čega onda opozicioni poslanici ostaju da sede u poslaničkim klupama“:

„Sedimo zato što je njihov cilj da nas isteraju! Da nas nema i da ne ukazujemo na sve ovo što se konstantno dešava, ni to se ne bi čulo. Ta agresija, taj egzemplarni primitivizam koji je usmeren prema poslanicima opozicije, dokaz je da se Vučić i njegovi plaše našeg prisustva. Zato ostajemo!“

Živković je naveo da eventualni bojkot parlamenta zahteva jasan plan – šta raditi sutra, prekosutra, te da u suprototnom nema efekta i doprinosi isključivo trenutno vladajućoj većini:

„Ukoliko neko može da obezbedi jasnu alternativu prisustva legitimno izabrane opozicije u parlamentu, ja ću dati podršku. Ako nema jasnog plana, onda pozivam kolege opozicione poslanike da nastavimo da svojim prisustvom smetamo režimu i da mu ne olakšavamo u poslu uništenja Srbije!

mm

Press služba

Leave a Reply

Close