Podrška Maji Pavlović i novosadskoj TV Kanal 9

Podrška Maji Pavlović i novosadskoj TV Kanal 9

Gašenje signala novosadske televizije Kanal 9 rezultat je režimskog pohoda na medije koji brane čast novinarske profesije i odbijaju da se stave u ulogu privatnog servisa naprednjačkog kartela.

Očigledna je namera presvučenih radikala da sistematskim uništavanjem nezavisnih medija, a forsiranjem svojih privatnih biltena i razglasnih stanica, otmu građanima pravo na objektivno informisanje i sebi obezbede ambijent za fabrikovanje informacija i paralelnu, naprednjačku realnost. Istovremeno, kukavičluk je režima što ne može da podnese čak ni jednu jedinu preostalu novosadsku televiziju koja nije pod njegovom kontrolom, pa je Novosađanima, služeći se perfidnim metodama, ukinuo Kanal 9.

Skandalozno je da u 21. veku bilo ko za svoja prava mora da se bori štrajkom glađu, kao što je na to primorana direktorka Kanala 9, Maja Pavlović. Zbog toga je vrhunac licemerja predsednice Vlade Ane Brnabić kada tvrdi da „ne vidi šta je problem sa slobodom medija“, osobito imajući u vidu da je ovo već drugi slučaj štrajka glađu nekog medijskog poslenika. Ukoliko to premijerku nije uverilo da su nezavisni mediji – temelj svakog demokratskog društva – ozbiljno ugroženi, onda je jasno da svesno učestvuje u njihovom uništavanju.

Podsećamo i na to da dva uzastopna izveštaja Evropske komisije nisu zabeležila napredak u medijskim slobodama u Srbiji, te apelujemo na međunarodnu zajednicu da njena zabrinutost ne ostane na nivou mrtvog slova na papiru i da ne zatvara oči pred ovim, ali i brojnim drugim konkretnim slučajevima gušenja medija.

Nova stranka apeluje i na sva novinarska udruženja da stanu u odbranu svoje profesije. Pozivamo ih da organizuju javnu debatu o stanju medija i stepenu njihove devastiranosti, u kojoj bi učestvovali predstavnici i vlasti i opozicije. Ukoliko već u mahom okupiranim elektronskim medijima za tako nešto nema prostora, predlažemo da se organizuje otvorena emisija na otvorenom prostoru – Trgu Republike.

Odbrana slobodnih i profesionalnih medija je odbrana celog društva. Zato je neophodna opšta mobilizacija.

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori