Podrška stanarima Stepe Stepanovića: Crkva ih izvela na sud, a oni samo traže da se poštuje zakon

Podrška stanarima Stepe Stepanovića: Crkva ih izvela na sud, a oni samo traže da se poštuje zakon

Predstavnici Udruženja građana „Stepa Stepanović“, iz istoimenog beogradskog naselja, danas su se pojavili pred Drugim osnovnim sudom, jer je Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve podnela tužbu protiv stanara koji su protestovali prilikom poslednjeg pokušaja izgradnje crkve-brvnare u centru tog naselja, na mestu gde je ranije bilo planirana izgradnja Doma zdravlja.

Kako je podsetio jedan od tuženih stanara Nenad Ralić, Crkva je u naselje Stepa Stepanović došla još 2014. godine, kako bi krajnje nezakonito, bez ijednog papira ili vlasničkog lista, počela gradnju verskog objekta sa parohijskim domom, protiv čega su se on i njegove komšije odmah pobunili i dobili dokaz da su u pravu kroz izveštaj republičkog inspektora. Tu, međutim, nije bio kraj, te su se tokom narednih godina više puta obraćali državi u nameri da se reši pitanje nedovršenih objekata u naselju, što je ona sve vreme ignorisala.
 
"2017. i 2018. Crkva ponovo dolazi i u više navrata pokušava da otpočne gradnju, čak i blokira susednu parcelu, postavlja privatno obezbeđenje, protiv čega su građani iznova ustali. Ali i tada povlačenje nije bilo zadugo, jer su se vratili i ove godine, odbijajući svaki dijalog sa stanarima. Danas je naš prvi susret sa predstavnicima Crkve i to na sudu, što je potpuni apsurd", ukazao je Ralić, podvukavši i da se tužbom zahteva zabrana prilaska parceli ne samo tuženima, već i svim trećim licima, praktično čitavom čovečanstvu.
 
Mada u poodmakloj trudnoći, a ipak jedna od tuženih, sudu se odazvala i Andrijana Mirčeta, koja naglašava da niko od stanara naselja nema apsolutno ništa protiv Crkve, već se samo bore za ono što su kupili i za sadržaj koji im je obećan u naselju.
 
"Problem je svakog dana sve veći, jer naše naselje raste. Svake godine je sve više mališana, a kapaciteti su ograničeni. Samo ove godine imamo 9 odeljenja upisanih u prvi razred, neophodni su nam i još jedna škola i vrtić, a pre svega Dom zdravlja", istakla je Mirčeta.
 

Stanarima su se pred sudom, po završetku ročišta, koje je zbog proceduralnih propusta odloženo, pridružili i predstavnici Nove stranke, predvođeni potpredsednicom Mirom Petrović, koji su im od početka pomenutog slučaja davali podršku, boreći se, iznad svega, za poštovanje zakona i bolju budućnost za život svih nas.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close