Podrška zakupcima tezgi u TC Depo

Podrška zakupcima tezgi u TC Depo

Opštinski odbor Nove stranke Zvezdara podržao je današnji protest zakupaca tezgi u izgorelom TC „Depo” i zahteva od čelnika gradskih vlasti da pod hitno odustanu od svoje politike apsolutnog nemara i nerada, te da ponude adekvatno rešenje za 160 porodica koje je požar ostavio bez posla.

Iako je prošao 101 dan od požara koji je opustošio TC „Depo“, a zakupce tezgi ostavio bez robe i bez posla, gradske vlasti i dalje se oglušuju o njihove zahteve ne obezbeđujući im adekvatan prostor za rad. Kako su istakli na današnjem protestu, zakupci su u više navrata upućivali pismene molbe i zahteve za prijem gradonačelniku Beograda Siniši Malom, kao i drugim predstavnicima gradskih vlasti, ali su ostajali bez odgovora. Posle tri meseca potpunog ignorisanja, oni se i dalje nalaze na ulicama i sa utiskom „da neko želi da ih otera sa prostora gde su više od 20 godina redovno plaćali zakupninu i ostale dažbine“.

Jedini zahtev koji zakupci imaju jeste da im se omogući da rade, za šta postoje uslovi. Stoga, OO Zvezdara pita: zbog čega im se na korišćenje ne ustupi treća hala u sklopu „Depoa“ koja već godinama stoji prazna, bez ikakve namene? Obrazloženje da se to ne čini iz bezbednosnih tazloga smatramo neubedljivim. Kako navode zakupci, oni su nesmetano radili u vreme dok se treća hala tek zidala, te izgovori da gradjevinski radovi u jednoj hali narušavaju bezbednost prodavaca u drugoj sasvim su neumesni. Takođe, nedostatak finansijskih sredstava za adaptaciju treće hale ne može biti razlog, jer su zakupci ponudili da uplatom potrebnog broja zakupnina unapred pokriju troškove postavljanja krova. Stoga, postavlja se pitanje kome i zbog čega je u interesu da se zakupci ne vrate u prostor TC „Depo“.

Smatramo da je nezamislivo da se GSP Beograd (u čijem je vlasništvu TC „Depo“) subvencioniše sa četiri milijarde dinara (dve milijarde rebalansom republičkog i dve milijarde rebalansom gradskog budžeta), dok se istovremeno oni, koji su urednim plaćanjem dažbina redovno punili te iste budžete, namerno ostavljaju na ulici i bez posla.  Da li su to mere štednje, racionalnosti i odgovorniji odnos prema radu koje propoveda Siniša Mali?

Opštinski odbor NOVE Zvezdara zahteva od čelnika gradske vlasti da podhitno reše problem 160 zakupaca i više stotina radnika u TC „Depo“. Građani Beograda ovlastili su ih da rade u njihovo ime i za njihovo dobro, a ne da se bave medijskim manipulacijama i praznim obećanjima. Ukoliko nisu sposobni da odgovore obavezama koje se od njih očekuju, zahtevamo da podnesu ostavke u najkraćem roku.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close