„Popravljanje“ Instituta Torlak njegovim daljim urušavanjem

„Popravljanje“ Instituta Torlak njegovim daljim urušavanjem

Nakon višedecenijskog postojanja jedinog domaćeg proizvođača vakcina koji je obavljao i naučno-istraživačku delatnost, od renomirane ustanove poznate u celom svetu, posle nebrige i nestručnog naprednjačkog upravljanja, Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak ne ispunjava uslov da zadrži status Instituta!

Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak je poslednji put akreditovan 21. 12. 2012. godine, Rešenje br. 660-01-00023/2012-14.

S obzirom da akreditacija traje četiri godine (član 3. Pravilnika o vrednovanju naučnoistraživačkog rada i postupku akreditacije instituta, integrisanih univerziteta, fakulteta i centara izuzetnih vrednosti), a da je Institut Torlak nije obnovio, postavlja se pitanje u kom statusu i kog naziva je sada!

Nimalo ne čudi ova situacija, posle egzodusa stručnjaka od kojih su mogi doktori i magistri nauka.

Na katastrofalan i poguban sunovrat Instituta Torlak je Nova stranka ukazivala svojim saopštenjima i poslaničkim pitanjima.

Prilog:

Sunovrat Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak

Torlak više ne stanuje ovde

Zaustaviti masovni mobing koje se svakodnevno sprovodi u Torlaku

Direktorka Instituta Torlak dr Vera Stoiljković, spec. fizikalne medicine, partijski je postavljena u februaru 2013. godine za v.d. direktora, a zatim u julu iste godine i na četvorogodišnji mandat. Sada posle četiri godine kandidovala se ponovo, a konkurs koji je raspisan isključuje mogućnost mnogim stručnjacima iz oblasti mikrobiologije, imunologije, biohemije, molekularne biologije, tehnologije i sl. da se kandiduju za ovo rukovodeće mesto. Takvim postupkom otvara se sumnja o mogućem nameštanju konkursa za mesto direktora ove institucije.

Drugo, mnogo važnije pitanje jeste koji će biti program rada direktora za mandatni period koji bi bio prihvatljiv za Upravni odbor. Svedoci smo da je državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko izjavio kako Ministarstvo neće dozvoliti da Institut za vakcine i serume "Torlak" propadne i da se razmišlja o poboljšanju tehnologije kako bi se u Srbiji proizvodile neke od obaveznih vakcina. Ukoliko bi se predložio razvoj nove vakcine, treba uzeti u obzir da je za razvoj novog leka (vakcine) renomiranim proizvođačima u najboljem slučaju potrebno bar deset godina. U slučaju Torlaka je nakon potpunog urušavanja u prethodnom periodu, posebno otpuštanjem najstručnijih kadrova, ali i nestručnim upravljanjem ovom institucijom, to nemoguća misija. Na primer, Institut Torlak više od deset godina nije ni blizu proizvodnje vakcine protiv gripa.

Zbog svega navedenog, Savet za zdravstvo Nove stranke poziva na hitno oglašavanje odgovornih - Upravni odbor i  Nadzorni odbor Institita Torlak, ministra zdravlja, državne sekretare, bivšeg premijera Vlade i sadašnjeg predsednika Republike Srbije. Takođe, budno ćemo pratiti sprovođenje javnog konkursa za izbor direktora Instituta Torlak i javno ukazati ukoliko uočimo bilo kakvu nepravilnost pri odabiru novog rukovodstva.

 

Savet za zdravstvo Nove stranke

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close