Poražavajući izveštaj EK o naprednom potonuću Srbije potvrda da naša borba mora biti odlučnija

Poražavajući izveštaj EK o naprednom potonuću Srbije potvrda da naša borba mora biti odlučnija

Nakon što je Evropska komisija, u svom današnjem izveštaju o napretku Srbije, navela da Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi ili pravosudni sistem, postalo je jasno da je u pitanju još jedna potvrda naprednog potonuća države pod aktuelnim režimom.

Posle izveštaja Fridom hausa, Istraživačkog centra u Geteborgu, kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija, adekvatnije je reč "napredak" staviti pod znake navoda, kada se govori o Srbiji, jer su odsustvo demokratije i gaženje ljudskih prava realnost koju živimo više od 8 godina.

Nova stranka upozorava da su upravo jačanje korupcije i uticaja privatnih interesa, kao i zloupotreba moći i taktika strahovlade režima i nepolitike Aleksandra Vučića doveli do toga da Srbija ispadne iz kategorije demokratskih država, i podvede se pod autokratiju, što je krajnje poražavajuće za jednu zemlju koja bi uveliko trebalo da bude na svom jasnom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Umesto toga, stiže alarmantna potvrda Evropske komisije na nezapamćenu krađu glasova i nedostatak izbornih uslova tokom proteklih parlamentarnih izbora u junu, kao i potpuni poraz pravosudnog sistema Srbije, u kojem domaća javnost i dalje nije sigurna da, primera radi, Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac uopšte postoji, a kamoli zašto ne radi svoj posao.

Podsećamo da je pravi primer potvrde (ne)funkcionisanja pravosuđa u Srbiji upravo krivična prijava, koju je u novembru prošle godine osnivač Nove stranke Zoran Živković podneo Tužilaštvu za organizovani kriminal, i to protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, njegovog oca Branka i bivšeg direktora valjevskog Krušika Mladena Petkovća zbog organizovanja kriminalne grupe i zloupotrebe službenog položaja u vezi sa trgovinom oružja. Odgovor do danas, nepunih godinu dana kasnije, nije stigao.

Današnji Izveštaj Evropske komisije stoga je samo nova potvrda da naša borba sada mora biti još snažnija i još odlučnija, zbog čega Nova stranka poziva da se nedavno započeti razgovori opozicionih stranaka i pokreta intenziviraju, kako bi rezultirali stvaranjem snažnih liberalnih i socijaldemokratskih snaga, koje će pred javnost izaći sa jasnim zahtevima i konkretnim predlozima. Ponavljamo da je opoziciona politička scena Srbije danas isuviše razuđena, te samim tim, kao takva, i preslaba da bi se suprotstavila snažnom političkom protivniku, aktuelnom autokratskom režimu, koji ne bira sredstva zarad zacrtanog cilja. Zato je ukrupnjavanje neophodno, a kao prvi primer pomenutog je i početak procesa ujedinjenja Nove stranke sa Pokretom slobodnih građana, o čemu je javnost juče i zvanično obaveštena.

NOVA apeluje na građane Srbije da savladaju strah od promena i pronađu u sebi hrabrost i snagu da ozdrave Srbiju, te da je, zajedničkom borbom, vratimo na put kojim je krenula posle Petog oktobra, kako bi ona konačno, osim jedne lepe zemlje, postala i ozbiljna i normalna država.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close