Poslednji klin u kovčegu obrazovnog sistema Srbije

Poslednji klin u kovčegu obrazovnog sistema Srbije

Nakon što je Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog Univerziteta još u novembru 2019. godine preinačio odluku FON-a i jednoglasno utvrdio neakademsko ponašanje ministra finansija Siniše Malog, a Upravni sud danas poništio odluku Senata, kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka, Nova stranka ukazuje na opšte posrnuće obrazovnog sistema u državi, kao i institucija uopšte.

Posle nedavnog skaradnog izbora novog rektora, pretvorenog u javno srozavanje jedne nekada najuglednije obrazovne funkcije, a i današnje, doduše još uvek nezvanične, sudske odluke, NOVA podvlači da je očigledno po sredi sveopšte ugrožavanje autonomije univerziteta od strane perjanica aktuelnog režima, dodatno osnaženo aktuelnim usvajanjem izmena Zakona o visokom obrazovanju, kao poslednjim ekserom u kovčegu Univerziteta.

Time je lažni doktor Siniša Mali postao simbol odnosa vlasti prema obrazovanju uopšte, koje je u Srbiji godinama unazad sistemski urušavano, uz evidentnu zaštitu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je svaku priliku, godinama unazad, koristio da uputi najpogrdnije reči na račun svakoga ko se barem usudio da čast i obraz pomenutog ministra dovede u pitanje. Ovaj dokazani plagijator još jednom je stavljen u red zaštićenih saradnika režima, rame uz rame sa Nebojšom Stefanovićem i njegovim ocem Brankom u slučaju „Krušika“, Aleksandrom Vulinom u slučaju „tetke iz Kanade“ i mnogih drugih nosilaca izvršne vlasti koji svakodnevno vređaju inteligenciju građana Srbije.

Stoga je dužnost svih nas da ne samo najstrože osudimo gaženje institucija jedne države, koje su kroz istoriju svuda u svetu uvek bile glasnici zdravog razuma i demokratskih promena, već i da se protiv istog aktivno borimo, kako zbog brojnih falsifikatora iz vrha vlasti mnogo pošteniji i kvalifikovaniji ljudi ne bi više svakodnevno zauvek napuštali Srbiju.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close