Poverenik podneo krivičnu prijavu zbog odavanja podataka o Zoranu Živkoviću

Poverenik podneo krivičnu prijavu zbog odavanja podataka o Zoranu Živkoviću

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnosti podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu odbrane zbog krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka o poslaniku Zoranu Živkoviću, navodi se u odgovoru Insajderu. 

Podsetimo, sredinom juna šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović u toku skupštinske rasprave čitao je zvanične dokumente vojnog odseka u Nišu o razlozima zbog kojih poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković nije služio vojni rok.

Opširnije o tome pročitajte  OVDE i OVDE.

Tada je Martinović citirao i poverljive podatke iz MUP o tome zašto je Zoranu Živkoviću dozvoljeno da nosi pištolj.

„Poverenik je utvrdio činjenično stanje i sačinio krivičnu prijavu protiv NN službenih lica iz ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova zbog krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka. Poverenik je ovu krivičnu prijavu prosledio Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu 1. septembra“ navodi se u odgovoru Insajderu.

Na pitanje da li su u postupku nadzora dva ministarstva kancelariji poverenika dostavila traženu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem, Poverenik navodi da je traženo izjašnjenje sa pratećom dokumentacijom Ministarstvo odbrane dostavilo u roku od 20-ak dana, dok zahtevana dokumentacija od strane MUP još uvek nije pribavljena.

„Izjašnjenje i dokumentacija koju je Poverenik zahtevao od Ministarstva unutrašnjih poslova odnosi se samo na jedan podatak o ličnosti Zorana Živkovića, odnosno na činjenicu posedovanja dozvole za vatreno oružje i pristup tom podatku od strane službenih lica.“ navodi se u odgovoru Insajderu.

Poverenik napominje i da je krivična prijava podneta uz napomenu da će dostaviti dopunu iste kada pribavi dokumentaciju od MUP.

Nakon što je Martinović izneo ove informacije o poslaniku Nove Stranke Zoranu Živkoviću, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naredio je pokretanje postupka nadzora u Ministarstvu odbrane i MUP, dodajući da je moguće da je učinjeno I neko krivično delo.

On je naredio pokretanje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti zbog toga što su u skupštinskoj debati korišćeni podaci o ličnosti nekih poslanika iz službene dokumentacije iz tih ministarstava.

Istovremeno, saopšteno je i da je sada već bivši ministar odbrane Zoran Đorđević formirao komisiju koja treba da utvrdi da li je bilo neovlašćenog dostavljanja i zloupotrebe podataka iz vojne evidencije Zorana Živkovića.

Do danas u ministarstvu odbrane međutim nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je ova interna Komisija formirana, da li je zasedala kao i šta je utvrdila.

 

Izvor: Insajder

mm

Press služba

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close