Pravo na poštene izbore odbraniti po svaku cenu

Pravo na poštene izbore odbraniti po svaku cenu

Na današnjem sastanku predstavnika opozicionih političkih partija i pokreta, lider NOVE Zoran Živković ocenio je da uslovi u izbornoj utakmici moraju biti ravnopravni za sve, te da se to mora odbraniti zakonskim sredstvima. U suprotnom, naveo je, izborne slobode braniće se „na ulicama“.

Živković je istakao da današnji dogovor predstavnika opozicije ne znači i poličku koaliciju, već isključivo zajedničko istupanje kako bi se odbranili pošteni izbori. Kako je navedeno, česti incidenti i primena otvorenog nasilja na lokalnim biralištima tokom poslednjih godina, neminovno proizvode atmosferu straha, a time u pitanje dovode legitimitet izbornih rezultata.

- Pošteni izbori su ekstremno važni - to je izvor svih problema. Deset, možda dvanaest godina izbori su bili pošteni, poslednje tri godine je na ovaj ili onaj način dolazilo do izbornih krađa. Zato srpska javnost mora da dobije svest o tome koliko je važno da, kada izađete na izbore, znate da ono što tada odlučujete ostaje sačuvano – rekao je Živković.

Predsednik NOVE naglasio je da se bilo koji vid izborne krađe sprečava brojnim mehanizmima, pre svega u zakonodavstvu, u institucijama i brzom protoku informacija o bilo kakvoj zloupotrebi:

- Međutim, postoji i onaj način koji je već primenjivan vrlo efikasno i egzaktno sa dobrim posledicama:  to su primeri '96-e i Petog oktobra. To će biti krajnja mera, ako do toga dođe, za očuvanje narodne volje.

Današnji sastanak opozicije okupio je devet političkih stranaka i pokreta, a na inicijativu Janka Veselinovića ispred Pokreta za preokret. Oni su zatražili i hitan sastanak sa predstavnicima vladajuće Srpske napredne stranke koju su ocenili kao najodgovorniju za remećenje slobodnih i poštenih izbora. Takođe je dogovoreno da će jedinstveno nastupiti u zahtevima da pravosudni organi reše slučajeve ugrožavanja slobode izražavanja izborne volje, da se kazni svaki vid zloupotrebe državnih organa sa ciljem nametanja izborne volje i omogući medijska sloboda kao preduslov demokratskih izbora. Dogovoreno je i da svaka stranka formira pozivni centar kojem će građani moći da prijave svaki oblik zastrašivanja, pretnji, nasilja i druge vidove kršenja izborne procedure.

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close