Pred MMF-om se ne kleči, sa njim se pregovara!

Pred MMF-om se ne kleči, sa njim se pregovara!

Tokom jučerašnje amandmanske rasprave o Predlogu izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave, narodni poslanik Zoran Živković još jednom je podvukao da se predloženim zakonskim rešenjem ide ka još većoj centralizaciji. On je naveo da jedino obrazloženje katastrofalnog rešenja koje se od naprednjačke većine moglo čuti, leži u nalogu MMF-a, te takva pravdanja ocenio besmislenim:

-Nemojte da se branite MMF-om! Njima se ne salutira niti se pred njima kleči, već se sa njima pregovara. Ukoliko već loše pregovarate, promenite pregovarača, ali nemojte da uništavate lokalnu samoupravu u Srbiji.

Živković je naveo da „Srbiji ne treba jedan polubog koji će da određuje šta je kojoj opštini potrebno“, već da nadležnosti jedinica lokalne samouprave treba da budu prirodne:

-Pitajte ljude iz opštine Svrljig šta oni tamo imaju, šta njima nudi lokalna samouprava. Da li se tamo peru ulice? Da li imaju bilo koji kulturni sadržaj? Koji je nivo zdravstvene zaštite, koji je nivo obrazovanja? Koji je nivo bilo čega za šta građani kroz porez plaćaju i očekuju od svoje lokalne samouprave ili države? Možda izvod iz matične knjige umrlih, ali ništa preko toga... To je hibernacija! I to je stanje u većini opština u Srbiji, bez bilo kakve šanse da bilo ko od građana u tim opštinama oseti da živi u 21. veku na tlu Evrope.

Živković je zaključio da se predloženim izmenama zakona nedvosmisleno otimaju pare od građana i stvaraju još teži uslovi za preživljavanje, dok se posebnim transferima iz republičkog budžeta nastavlja favorizovanje pojedinih jedinica lokalne samouprave, shodno njihovom povlašćenom položaju u očima centralne vlasti. Takva praksa obesmišljava navodne uštede koje bi trebalo da se ostvare predloženim izmenama zakona.

- Ostaje onaj princip odokativnosti, odnosno princip dobrih i loših đaka koje milošću vladara neko nagrađuje nekim posebnim sredstvima koja im se daju za namene koje su potpuno besmislene. U 2015. godini Jagodina je dobila 60 miliona dinara na takav način. Leskovac je od jula 2015. do maja 2016. godine dobio 240 miliona. Subotica jula ove godine 105 miliona, Zaječar maja ove godine 100 miliona... To je 505 miliona ukupno, odnosno 12 ili 13% navodne uštede koja bi trebalo ovim zakonom da se ostvari. Naravno, ovo su samo najveći transferi, ima tu mnogo onih manjih, što sabrano sigurno prelazi milijardu i po dinara, a što je praktično ceo iznos „uštede“ od opština i gradova bez grada Beograda. To je nedopustivo - rekao je poslanik Nove stranke.

 

Skupštinska većina jutros je usvojila izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojima se preraspoređuje 4,8 milijardi dinara sa lokala na republički budžet.

Po ovim izmenama, od ukupnih prihoda od poreza na zarade gradovima će, umesto sadašnjih 80 odsto, ubuduće ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, a Beogradu 66 odsto, dok će ostalo ići u budžet Srbije.

Tako će od gradova biti uzeto 1,3 milijarde dinara, od opština 1,6 milijardi, a od Beograda najviše  -  1,9 milijardi.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close