Prestati sa političkom zloupotrebom policije

Prestati sa političkom zloupotrebom policije

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove danas je usvojio izveštaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova, na sednici na kojoj je deo opozicije hvalio policajce za rad i kritikovao rukovodstvo MUP-a zbog njihove zloupotrebe.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je očigledno da u policiji ima puno profesionalaca i da njih 90 odsto radi ozbiljan posao, naglasivši da im je neophodna i savremena informatička oprema, ali i nove uniforme i obuća. 

Živković, koji je sebe nazvao "neslavnim rekorderom" u primanju pretnji u raznom obliku, naveo je i da je zato stalni posetilac policijskih stanice na Starom gradu i da kompjuteri kojima tamo raspolažu policajci, spadaju u istoriju informatičke tehnologije.

On je naveo i da je slična slituacija na Vračaru i u zgradi policije u bivšoj ulici 29. novembar, dodavši da "svako normalan" želi da policija dobro radi svoj posao. 

"Sve pohvale za najveći broj policajaca i treba im obezbediti i savremenu tehniku i sva druga sredstva i bolji prostor i veće plate", rekao je Živković. 

On je istovremeno ocenio i da nije dobro što se iz političkih razloga zloupotrebljava rad policije, a naveo je, po njemu, niz primera za to. Tu je, između ostalog, ubrojao najave hapšenje i objavljivanje podataka iz istraga po novinama, a podsetio je i na izjave bivšeg premijera, a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića o nekim slučajevima poput rešavanja ubistva pevačice u Borči, a koji nije rešen ni do danas. On je kritikovao i ministra unutašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, jer je na konferenciji za novinare, uz negativne ocene i kvalifikacije, pokazao slike nekoliko mladića koji su učestvovali na javnom skupu. 

"Među tim mladićama je bio i moj sin", rekao je Živković, koji je ocenio da je Stefanović time što je pokazivao slike mladića ugrozio bezbednost svih njih. 

On je u zloupotrebe ubrojao i izjave o dešavanjima u Jajincima, gde je pronađeno oružje i municja, uz objašnjenje nadležnih da se radi o pripremi atenata na Vučića, ali i nerešavanje slučaja Savamala.

"S najavom atentata na bilo koga i bilo kada, niko se ne sme šaliti ali se to i ne sme zloupotrebljavati", rekao je Živković, ukazavši da se o epilogu slučaja u Jajincima ništa ne zna, isto kao i o tome ko je rušio u Savamali.

Živković je dodao i da "svi u Beogradu znaju ko je rušio u Savamali" i da je neprihvatljivo da, "pored tolikih kamera", policija to nije rešila. 

Stavove lidera Nove stranke odbacio je Stefanović, istakavši da je političke izjave davao u svojstvu funkcionera Srpske napredne stranke, a ne kao ministar, i da je odgovarao na pitanje novinara.

Izvor: N1

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close