Presuda Mladiću zakasnela, ali opravdana

Presuda Mladiću zakasnela, ali opravdana

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je presuda Haškog tribunala, kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine u BiH, normalna i očekivana i da je loše što se krivci za događaje iz 90-ih tek sada kažnjavaju.

"Naravno da je bilo krivaca na svim stranama, ali to ne opravdava nikoga", rekao je Živković agenciji Beta. 

On je dodao da je Mladić sigurno imao komandnu odgovornost.

"Tu nije bilo dileme da li je on kriv što se to dogodilo i da li je mogao da spreči zlodela koja su činjena navodno u naše ime i tu ja presudu tumačim kao normalnu i očekivanu", rekao Živković.

Nova stranka naglašava da je priznavanje i osuda ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije preduslov u procesu regionalnog pomirenja. Presuda Mladiću važan je deo tog procesa, kao i procesa identifikovanja zločinaca imenom i prezimenom i skidanja tereta kolektivne odgovornosti sa leđa Srbije i svih njenih građana.

Istovremeno poručujemo da je politika pomirenja moguća samo onda kada se svi budemo podjednako odnosili - kako prema žrtvama, tako i prema zločincima, ma sa koje strane dolazili. Zato apelujemo na pojedine učesnike političkog i javnog života da se uzdrže od neodgovornih izjava promovisanja zločinaca i opravdavanja zločina, jer takve izjave lako postanu ratnohuškačke. Srbija i svi njeni građani ne smeju ponovo postati taoci retorike koja nas je uvela u ratove tokom 90-ih, a čiji eksponenti ponovo kroje političku stvarnost.

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close