Prihvaćena inicijativa opozicije: Predsednik Nove stranke na sastanku sa rukovodstvom RTS-a!

Prihvaćena inicijativa opozicije: Predsednik Nove stranke na sastanku sa rukovodstvom RTS-a!

Inicijativa opozicionih stranaka i pokreta, koje su nakon redovnih radnih sastanaka uputile zahtev javnom servisu Srbije za dijalogom, danas je rezultirala sastankom sa rukovodstvom RTS-a, održanom u upravnoj zgradi u Takovskoj ulici, u Beogradu.

Opoziciju su na sastanku predstavljali predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i generalni sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov, dok su ispred javnog servisa u susret opozicionoj inicijativi izašli generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, novinar i urednik Informativnog programa Nenad Lj. Stefanović i urednik Internet portala RTS-a Zoran Stanojević. Kroz otvoreni dijalog, dve strane su se usaglasile da je aktuelna politička situacija u Srbiji takva da niko sa opozicione strane nije deo saziva Narodne skupštine, što zahteva drugačiji pristup izveštavanju, te više pomenuto ne sme biti argument za izveštavanje o nečijem stavu, aktivnostima i radu. Stoga je neophodno, kako je istakao lider NOVE Movsesijan, osvojiti slobodu u informativnom programu javnog servisa, koji je dužan da pruža pravovremene i istinite informacije svim građanima Srbije, a ne samo onom delu populacije koji podržava aktuelni režim.

Vođeni sloganom RTS-a „Vaše pravo da znate sve“, rukovodstvo RTS-a mora u svom radu da bude vođeno profesionalnom etikom, vladavinom prava i poštovanjem zakona, ore svega Zakona o javnim servisima, koji podvlači neophodnost stvaranja uslova za vraćanje političkog pluralizma, zastupljenosti opozicije i kritičkih mišljenja i stavova na javnom servisu, a što je bila glavna tema današnjeg dijaloga sa predstavnicima RTS-a.

Način na koji je RTS kroz izbornu kampanju vodio dijalog je dobar pokazatelj da postoji kapacitet javnog servisa da i u periodu između izbornih procesa organizuje kvalitetan infomativni sadržaj, te je zaključak predsednika Nove stranke Arisa Movsesijana da je današnji sastanak prvi korak ka osvajanju slobode informisanja na Radip-televiziji Srbije, Radio-televiziji Vojvodine i Radio Beogradu, kao i da je sledeći korak u borbi za slobodne medije i implementiranje usaglašenih stavova upravo na urednicima i novinarima javnog servisa.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close