Principom akademske čestitosti jednom za svagda stati na put plagijatima

Principom akademske čestitosti jednom za svagda stati na put plagijatima

U svetlu poražavajuće vesti da je u izveštaju stručne komisije još jednom navedeno da doktorat ministra finansija Siniše Malog, iako očigledno plagijat, to navodno nije, Nova stranka podseća da, od 2014. godine kontinuirano insistira na dopuni Zakona o visokom obrazovanju, koji predviđa uvođenje principa akademske čestitosti kao neophodnog atributa za zaštitu srpskog visokog obrazovanja od plagijata. 

Suočeni sa činjenicom da sa plagiranim diplomama pojedinci postaju nosioci najviših državnih funkcija, NOVA upozorava da jedan takav danas kontroliše državnu kasu, drugi vodi policiju, dok je građane strah i od same pomisli koliko će takvih sutra možda lečiti našu decu i u čijim će nestručnim rukama biti naši životi i budućnost.

Pomenuti predlog Nove stranke predviđa da se doda član koji precizira da se "akademska čestitost zasniva na samostalnoj izradi pisanih radova, kao i na striktnom poštovanju tuđih autorskih prava", ali je nažalost više puta u Parlamentu odbijen od strane onih koji svoju vlast i zasnivaju upravo na plagiranju, krađi i permanentnim, svakodnevnim lažima. 

U situaciji u kojoj nosioci najviših javnih funkcija plagiraju svoje radove, postavlja se pitanje da li će građani ikada više verovati u institucije koju predstavljaju kada su besramno pokrali tuđe znanje, ali i u sam vrh akademske zajednice koja preko takvih činova ćutke prelazi.

Zato Nova stranka pruža snažnu podršku svim profesorima koji su hrabro digli glas i, tokom jučerašnjeg dana, prikupili dovoljnno potpisa da bi žalba na odluku FON-a o doktoratu Malog bila i zvanično zavedena, jer samo ujedinjeni možemo odbraniti čast i ugled srpskih univerziteta, a državne temelje ostaviti na dalju izgradnju i razvoj onima koji su u svom znanju i radu vođeni poštenjem, a ne lažima, krađi i falsifikovanjem.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close