Prioritet da bude proizvodnja hrane

Prioritet da bude proizvodnja hrane

- Poljoprivreda je uvek na vrhu liste demagoških tema, pogotovu kad se bliže izbori. Pošto su kod nas uvek izbori, onda je to permanentna tema – rekao je narodni poslanik Zoran Živković komentarišući predložeme izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju na jučerašnjoj skupštinskoj sednici.

Demagoški pristup poljoprivrednim temamama doveo je, ocenio je Živković, do toga da ozbiljne politike prema agraru, izuzev par pokušaja nakon 2000. godine, nikada nije ni bilo.

- Aktuelnom ministru želim da prekine tu tradiciju i bude prvi čije je ministrovanje upamćeno po dobru. To, međutim, nije moguće, ukoliko se pokušaji rešavanja problema svedu na neispunjive rokove koje postavlja predsednik Vlade i koji su više lepa želja no što su utemeljeni na realnim osnovama.

Živković je istakao da prioritet treba da bude okretanje ka proizvodnji hrane, a ne primatna poljoprivredna proizvodnja:

- Nijedna mala zemlja na svetu ne živi od prodaje primarnih poljoprivrednih proizvoda, pa ne možemo ni, bez obzira ko bio na vlasti. zato, hajde da pokušamo da stvorimo atmosferu da dođemo do prehrambenih proizvoda. Metafora toga bila bi Milka ili Nestle čokolada sa srpskom malinom ili oblačinskom višnjom, čokolada koja bi se proizvodila u Srbija, sa našom radnom snagom i bar polovinom naših sirovina, i koja bi se prodavala na celom evropskom tržištu. Zašto Milka i Nestle, a ne Srbijanka? Zato što je marketinški teško da ubedite ljude u Evropi da kupuju nešto što nije ono što su navikli da kupuju. Ali takvo povezivanje, taj način nas može dovesti do toga da živimo bolje.

Govoreći o malim gazdinstvima, Živković je naglasio da budućnosti za male posede nema ni tamo gde su subvencije pet puta veće nego realna cena uvoza nekog proizvoda:

- Jedino rešenje da mala gazdinstva opstanu, jeste da se vrate u zadruge, kooperative, ne da daju svoju imovinu, nego da budu akcionari u velikom poslu gde će i u poslovima nabavke, i u poslovima obrade, i u poslovma prodaje imati bolji status nego kad bi nastupali sami.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close