Produžiti rok i starim postdiplomcima, a ne samo studentima osnovnih studija

Produžiti rok i starim postdiplomcima, a ne samo studentima osnovnih studija

Poslanik Nove stranke Zoran Živković podržao je izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojima se "starim" studentima produžava rok studiranja, ali i naglasio da se produžetak roka mora odnositi i na magistarske i doktorske, a ne samo osnovne studije.

On je zamerio ministru prosvete na kašnjenju zakona, istakavši da je licemerno pravdati se „tehničkom vladom ili letnjom pauzom“.

- Vaša vlada je vlada kontinuiteta i saradnici su morali da Vas, kada ste izabrani na funkciju, upozore da imate problem... Nevažno je da li je reč o 200 ili 12.000 studenata, to je pitanje sistema i neophodno je regulisati ga zakonom koji ima „i glavu i rep“, koji je ustavnopravno čist - poručio je Živković ministru Šarčeviću.

Živković je istakao da je predložio dva amandmana od kojih se jedan odnosi na postdiplomce – da se produžetak roka primeni i na njih, a ne samo na studente osnovnih studija.

Takođe je predlog da roditelji ocenjuju nastavnike odbacio kao neutemeljen, kazavši da „većina roditelja za to nije kompetentna“. Umesto toga, naveo je on, bolje je da roditelji ocenjuju rad direktora, jer su direktori ti koji su odgovorni za organizovanje rada u školama, a time i za kvalitet nastave.

-Trebalo bi ustanoviti savet roditelja ili neku drugu instituciju koja bi, u saradnji sa inspekcijama, uticala na direktore da nastavni kadar i njihov rad ustanovi na način kojim bi bili zadovoljni i đaci i roditelji. Kada je reč o rangiranju naših univerziteta na svetskoj listi, to ne znači mnogo za one koji upisuju fakultet u Srbiji. Mnogo bi korisnija bila rang lista univerziteta i fakulteta u Srbiji, pa da vidimo koji je, na primer, pravni fakultet u Srbiji najbolji, ali prema realno ustanovljenim parametrima, čime bi drugi dobili stimulans da se takmiče i postanu bolji. Kompeticijom na realnim parametrima ukinulo bi se licemerje koje postoji u visokom obrazovanju, kao i klanovi kojih, takođe, ima u celom društvu – rekao je Živković u svom obraćanju.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close